1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TANAP`ın borularına 29 şirket talip

TANAP`ın borularına 29 şirket talip

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için 28 şirket boru tedariki için ön yeterlilik başvurusunda bulundu. Başvuruların değerlendirilmesine...

TANAP`ın borularına 29 şirket talip

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için 28 şirket boru tedariki için ön yeterlilik başvurusunda bulundu. Başvuruların değerlendirilmesine 27 Ağustos tarihine kadar başlanacak. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cibuti Enerji Bakanı ile yaptığı görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplarken, TANAP projesinde gelinen aşamayı da değerlendirdi. Bakan Yıldız, TANAP'ta 9'u yerli toplam 28 şirketin boru tedariki için ön yeterlilik müracaatlarını yaptıklarını söyledi. 27 Ağustos'a kadar müracaatların değerlendirilmesine başlanacağını ifade eden Taner Yıldız, şunları kaydetti;

"Toplam 1,8 milyon tonluk borunun Türkiye'den temini için başından beri yerli imalatçıları hareketlendirmek, Türkiye'nin özellikle enerji sektörüyle alakalı yerli yapılanmasını daha da hızlandırmak açısından çok önemli bir konudur. TANAP'a boru verecek yerli firmaların başarılı olacaklarına inanıyorum. Yerli imalatımızın mutlaka burada büyük ölçüde rol alması lazım. Müteahhitlik hizmetlerinde de ister yerli firmalarımızın isterlerse konsorsiyum kurarak mutlaka müteahhitlik hizmetlerinde de yer alacağına inanıyorum. 15 Ağustos'a kadar da bunlarla alakalı müracaatların alınması lazım. Ben firmalarımızı bir kez daha uyarmış olayım."

TÜRKİYE’DE 8 MİLYAR DOLAR’LIK YATIRIM

TANAP'tageçen yıl başlanan çalışmalar ihale noktasına geldiğini belirten Yıldız, projenin 3 temel aşamadan oluştuğunu ifade etti.

Proje’nin 19 ilden geçeceğini, bunun illerdeki istihdamın, ticaretin ve dinamizmin artması açısından önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, böylece 8 milyar dolarlık bir yatırımın Türkiye'de olacağını ve 2018'de işletmeye geçilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Birinci aşamanın zemin ve arazi etütleriyle ilgili çalışmalardan oluştuğunu anlatan Yıldız, güzergah çalışmalarında ciddi bir mesafe kat edildiğini, ilgili proje şirketinin ihaleyi tamamladığını dile getirdi.

İSRAİL GAZI İÇİN EN UYGUN PROJE TR'DEN GEÇENDİR

Taner Yıldız, İsrail'le bağlantılı olarak Akdeniz'de gerçekleştirilen enerji projeleri konusunda, Türkiye'nin bu tür projelere açık olduğunu vurgulayarak, "En ucuz, en uygun projenin Türkiye'den boru hatlarıyla geçecek proje olduğunu belirtmem gerekiyor. Her zaman enerji sektörünü gerginliğin bir aracı olarak değil, tam tersine barışın bir gerekçesi olarak kullanıyoruz. Akdeniz Havzası'nda yapılacak projelerin de bu tarzda gelişmesini hep beraber temenni ediyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler