1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TANAP’ın devamı TAP yüzde 50 tamam!

TANAP’ın devamı TAP yüzde 50 tamam!

Enerji Günlüğü - TANAP ile Türkiye’ye gelecek Azerbaycan doğalgazını İtalya’ya ulaştıracak Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) yüzde 50 oranında tamamlandı. Azerbaycan...

TANAP’ın devamı TAP yüzde 50 tamam!

Enerji Günlüğü - TANAP ile Türkiye’ye gelecek Azerbaycan doğalgazını İtalya’ya ulaştıracak Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) yüzde 50 oranında tamamlandı. 

Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırmak üzere 16 ay önce inşasına başlanan Trans Adriyatik Boru Hattı’nda (TAP) önemli ilerlemeler kaydedildi. Şu anda projenin yüzde 50'den fazlası tamamlandı. Buna, Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya’daki tüm mühendislik, satın alma ve inşaat çalışmaları dahil. 

TAP’ın inşasında bugüne kadar toplamda 16 milyon saatten fazla çalışıldı. Yunanistan ve Arnavutluk'taki proje yolunun yüzde 70'i (765 km'den 539km) kısmı tamamlandı. Ayrıca, kaynaklı çelik boruların yüzde 45'inden fazlası yerleştirilmiş durumda.

Boru hattının inşasında kullanılacak toplam 55 bin adet borunun yaklaşık yüzde 95'i Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya'da alındı. Deniz altından geçecek hat borularının son sevkiyatı 3-6 Eylül 2017 tarihleri ​​arasında İtalya Brindisi’den gerçekleştirildi. 

TAP'ın ev sahibi ülkelerde 5 bin 500’den fazla kişi çalışıyor. Bunların yüzde 85’nden fazlasını yerel istihdam oluşturuyor. 

TAP İdare Müdürü Luca Schieppati, projenin zamanında ve öngörülen bütçeyle ilerlemeye devam ettiğini belirterek “2020 yılında ilk Shah Deniz II gazını sağlamak için yolumuza devam ediyoruz. TAP ile Avrupa enerji şebekesine çok önemli ve gerekli yeni bir enerji kaynağı ekleniyor” dedi. 

ÇEVREYE AZAMİ DİKKAT

TAP Yöneticisi Luca Schieppati, projenin çevreye en üst düzeyde özen gösterilerek hayata geçirildiğini vurgularken “Ekiplerimiz, yapımının tamamlandığı arazinin orijinal haliyle veya daha iyi durumda sahiplerine veya kullanıcılarına geri döndürülmesini sağlamak için rotamız boyunca çok dikkatli çalışıyorlar” dedi. 

Schieppati, projenin faydalarının boru hattı güzergahındaki tüm kesimlere yansımasını sağlamak için yerel yetkililer ve yerel paydaşlarla da işbirliği içinde hareket ettiklerini ekledi. 

YENİ ÜLKELER EKLENEBİLİR

Azerbaycan'daki Shah Deniz II sahasından çıkarılacak doğalgazı Avrupa'ya taşıyacak yaklaşık 878 km uzunluğundaki TAP, Türk-Yunan sınırındaki Trans Anadolu Boru Hattı’na (TANAP) bağlanacak. TAP’ın Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Hırvatistan’ın da aralarında bulunduğu diğer bazı Güneydoğu Avrupa ülkelerine gaz tedarikini de kolaylaştırabileceği belirtiliyor. Ayrıca TAP'ın İtalya'daki kara hattı, Hazar doğalgazının Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre ve Avusturya gibi Avrupa’nın önemli pazarlarına taşınmasına da imkan sağlayabileceği vurgulanıyor. 

Sah Deniz II doğalgazının, TANAP üzerinden Türkiye ve Gürcistan’a sevkıyatına 2018 yılının sonlarına başlanması öngörülüyor. Bu gazın TAP üzerinden Avrupa’ya ilk sevkıyat yılı olarak 2020 yılı hedefleniyor. 

TAP’ın ortakları BP (% 20), SOCAR (% 20), Snam (% 20), Fluxys (% 19), Enagás (% 16) ve Axpo'dan (% 5) oluşuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler