1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TANAP`ın gaz vanasında Türkiye`nin adı yok!

TANAP`ın gaz vanasında Türkiye`nin adı yok!

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ana hat vanaları tedarik ihalesine 13 firma çağrılacak. Aralarında Türkiye'den bir...

TANAP`ın gaz vanasında Türkiye`nin adı yok!

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ana hat vanaları tedarik ihalesine 13 firma çağrılacak. Aralarında Türkiye'den bir firma yok. Bu projeye özel vana geliştiren Türk firması Vastaş da ön yeterlilik için başvurmuştu. 

Türkiye’nin enerji arz güvenliğine çözüm olmayı hedefleyen ve Azerbaycan'daki Şah Deniz-2 Sahası'ndan çıkarılacak doğal gazı Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden de Avrupa'ya taşıyacak olan TANAP projesinde hangi vanaların kullanılacağı konusunda ilerleme kaydedildi.

TANAP Doğalgaz İletim AŞ tarafından açılan Ön Yeterlilik İhalesi kapsamında, Türkiye üzerinden geçecek 1810 kilometrelik TANAP boru hattının inşasında kullanılmak üzere açılacak Ana Hat Vanaları Tedarik İhalesi’ne toplam 13 firma çağırılacak.

TANAP vana ihalesine çağrılan isim ve markalar arasında Türkiye'den herhangi bir firma yok. Ön yeterlilik için başvuran firmalar arasında, Türkiye'nin ve bölgenin önde gelen valf ve vana üreticilerinden, Çerkezköy'de üretim yapan Vastaş da bulunuyordu. 

Ön yeterlilik alarak ihaleye çağrılmaya hak kazanan firmalar şöyle (Alfabetik sıra):

- Böhmer GmbH (sadece 48” Ana Hat Vanaları için)

- Cameron Italy S.r.l.

- Franz Schuck GmbH

- ITAG Valves and Oilfield Products GmbH

- LVF S.p.A.

- Perar S.p.A.

- PetrolValves GB Ltd.

- Pibiviesse S.r.l.

- Ringo Valvulas S.L.

- RMA Kehl GmbH and Co. KG

- Sumec Complete Equipment and Engineering Co. Ltd. (sadece 48” Ana Hat Vanaları için)

- Valbart S.r.l. (sadece 48” Ana Hat Vanaları için)

- Valvitalia S.p.A. 


VASTAŞ'IN ÜRETTİĞİ DEV VANAYI BAKAN YILDIZ DA İNCELEMİŞTİ

VASTAŞ’ın ürettiği Türkiye’nin en büyük doğal gaz boru hattı valfi Ekim 2012 tarihinde Ankara'da düzenlenen Enerji Kongresi'nde görücüye çıkmıştı. O tarihte VASTAŞ CEO’su Nedim Ergin, söz konusu vanayı, Kongre sahasında  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a tanıtmıştı. Yıldız şirket yetkililerine çalışmaları için teşekkür ederek başarılarından dolayı kutlamıştı. Doğalgaz projelerinde o güne kadar kullanılan en büyük boru hattı vanaları 40 inç olurken, Nabucco ve TANAP gibi boru hattı projelerinde rol üstlenmek isteyen VASTAŞ ilk defa 56 inç ölçülerinde vana ve aktuatör prototipini ürettiğini duyurmuştu. 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler