1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Tancan: Dağıtım aksarsa EPDK şirket yönetimine el koyabilir

Tancan: Dağıtım aksarsa EPDK şirket yönetimine el koyabilir

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Üyesi Abdullah Tancan, dağıtım şirketlerinin kaliteli, sürekli ve kesintisiz elektrik dağıtımı...

Tancan: Dağıtım aksarsa EPDK şirket yönetimine el koyabilir

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Üyesi Abdullah Tancan, dağıtım şirketlerinin kaliteli, sürekli ve kesintisiz elektrik dağıtımı hizmetini yerine getirememesi halinde, dağıtım şirketlerinin yönetim kurulunun kısmen veya tamamen değiştirilebileceğini söyledi. 

Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen ICCI 2013 – 19. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından “Serbest Piyasada Dağıtım Sektörü" başlıklı bir oturum düzenlendi. Otrum başkanlığını Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Erdal Sağlam'ın yaptığı toplantıya Aydem Elektrik Dağıtım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, EPDK Kurul Üyesi Abdullah Tancan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli katıldı.

TANCAN: DAĞITIM İŞİ AKSATILAMAYACAK

EPDK Kurul Üyesi Abdullah Tancan, yeni kanunda yapılan değişikliklerle ilgili detaylı bilgiler verdi. Eğer herhangi bir dağıtım şirketi, hizmetini kabul edilemeyecek düzeyde aksatırsa veya mevzuat ihlallerini alışkanlık haline getirirse veya acze düşerse öncelikle EPDK'nın o şirketin yönetim kurulu üyelerinin bir kısmını veya tamamını değiştirip yerlerine atama yapıleceğini anlatan Tancan, "Yine tarife kapsamında yerine getirilemeyen hizmetlerin mali karşılıkları, faaliyetlerden ya da yetmemesi halinde ortakların temettü geliri veya malvarlıklarından temin ediliyor" dedi.

SALDANLI: İŞİMİZ ŞEBEKEYİ GÜÇLENDİRMEK

Aydem Elektrik Dağıtım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı ise dağıtım şirketlerinin, fedakarlıklar yaparak başarmak zorunda olduğunu, tüm tüketicilere hizmet verildiği göz önünde tutularak, kâr etmenin yanında kâr etmenin önünde, kaliteli, kesintisiz, ekonomik enerjinin topluma iletilmesiyle ilgili görevlerin yerine getirilmesiyle ilgili bir görev olduğuna dikkat çekti. Saldanlı, "Şirketlerimiz bunu en modern teknolojiyi kullanarak, en iyi şartlarda yapmak zorundadırlar. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin bugüne kadar kurulmuş olan bu şebekesi, ama eskimiş, bundan sonra bizim işimiz bu şebekeyi güçlendirmek. 2023’teki hedefimiz, tüketimin iki katına çıkmasını düşünerek, bu sistemi de iki katına çıkarmak. Türkiye'deki şebeke benzerlerinden çok üstün olacaktır, gelecekte toplumu daha iyi hizmetlerin beklediğini düşünüyorum" diye konuştu.

HAKMAN: KAYIP KAÇAĞI ÖNLEMEK İÇİN YATIRIM ŞART

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman ise konuşmasında elektrik dağıtım tarafına yatırım yapılması gerektiğini, kayıp kaçak konusunun, ekonomiye verdiği zarardan, elektrik fiyatlarına olan negatif yansımasından, elektriğin kalitesinden konuştuklarını aktardı. Hakman şöyle devam etti:

"Dağıtım sisteminde, çok önemli yatırımlar gerekiyor. Bunların kamu tarafından yapılması, kamunun kıt kaynaklarına, sağlık eğitim gibi yerlere harcaması gereken paraları buraya yönlendirmesi, toplumun refahı için olumlu bir yaklaşım."

BENLİ: VATANDAŞIN KESİNTİYE TAHAMMÜLÜ YOK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli ise konuşmasında “Vatandaş bu elektriğin kimin tarafından üretildiğini, hangi kaynaktan üretildiğini, kimin tarafından iletildiğini ve kimin alıp sattığından ziyade, bir bina yaptığında oraya elektriğin bağlanıp bağlanamayacağı, bağlandıysa kesintisiz şekilde o elektriği kullanabileceğiyle ilgileniyor.” dedi.Benli, elektriğin bugüne kadar devlet eliyle yürütülen hizmetler olduğunu, bugün özel sektöre büyük oranda devredildiğini, özel sektöre geçen bir hizmet olduğunu aktardı. Benli konuşmasını şöyle tamamladı:

"Dolayısıyla, düne kadar 3 saatlik bir kesinti veya dağıtımla ilgili yatırımların yapılışı sırasındaki toplumsal algı devletten olduğu için, bu algıya hiç şüpheyle bakılmıyordu, bugün özel sektör bu yatırımları yapmaya başladı. Vatandaşın eskiden günlerce yaşadığı kesintileri artık 2-3 saat tahammül edemeyeceği bir algı oluşmaya başladı. Bu noktada bizim ne yaparsak yapalım, dağıtımlarla ilgili bütün yatırımları yapsak da, kesintileri en aza indirsek de karşımızdaki bu algıyı iyi yönetmemiz en önemli husus haline geldi."

Önceki ve Sonraki Haberler