1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Tancan: Güneşte aylık mahsuplaşma düzenlemesi tamamlandı

Tancan: Güneşte aylık mahsuplaşma düzenlemesi tamamlandı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, EPDK’nın güneş enerjisi sektörünün uzun süreden beri beklediği aylık...

Tancan: Güneşte aylık mahsuplaşma düzenlemesi tamamlandı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, EPDK’nın güneş enerjisi sektörünün uzun süreden beri beklediği aylık mahsuplaşma düzenlemesini bitirdiğini ve gelecek hafta kurul onayına sunulup yasalaşacağını açıkladı. 

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED), Konya Ticaret Odası (KTO) ve Konya Sanayi Odası (KSO) işbirliği ile düzenlenen “Endüstriyel Çatılara Yönelik Güneş Enerjisi Santrali Uygulama Fırsatları” seminerinde değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Güneş enerjisi sektörünün uzun süreden beri çözüm beklediği konular arasında yer alan aylık mahsuplaşma konusundaki yönetmelik taslağının tamamlanmak üzere olduğu müjdesini verdi. 

Tancan, “EPDK, insanlar kendi tükettikleri elektriği üretmeyi cazip görsünler ve buna yönelsinler diye aylık mahsuplaşmayı yapacak şekilde bir düzenlemeyi bitirdi. Bildiğim kadarıyla gelecek hafta kurula sunulacak, onaylandıktan sonra da Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere gönderilecek” dedi.

ANA HEDEF ENERJİNİN ÜRETİLDİĞİ YERDE TÜKETİLMESİ

Yeni dönemde ana hedeflerinin kişilerin, şirketlerin, ticarethanelerin elektriği güneşten, kendi tüketim noktalarında üreterek kullanmaları olacağını belirten Tancan, “Bakanlık olarak enerji konusunda dikkat ettiğimiz hususlardan biri, üretimin, verimliliğin sahaya yayılması, merkezi olmasından ziyade yerelde gelişmesi. Ülke olarak güneşten maksimum düzeyde yararlanmanın peşindeyiz. Ancak başka yerde üretip başka yerde tüketmek yerine bundan sonra konsept olarak mümkün olduğu ölçüde enerjiyi tüketildiği yerde üretmenin mekanizmalarını oluşturacağız” dedi. 

SEKTÖRÜN GÖZÜ YASADA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın, aylık bazda mahsuplaşmaya imkan verecek yönetmelik taslağı üzerindeki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu açıklaması üzerine güneş sektöründe heyecanlı bir bekleyiş başladı. GENSED, aylık mahsuplaşmanın öz tüketim amaçlı projeleri hızlandıracağına dikkat çekti.

GENSED Başkanı ve Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, “Ülkemizde petrol yok ama bedava bir kaynak olan güneş var. Yenilenebilir güneş enerjisi ile çatımızda elektrik üretimi yapmak için önümüzde herhangi bir engel yok” açıklamasında bulundu. 

AYLIK MAHSUPLAŞMA SEKTÖRÜ CANLANDIRIR 

Konya’daki seminerin ardından mahsuplaşmaya ilişkin gelişmeleri değerlendiren GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan ise, “Saatlik bazla yapılan mahsuplaşmanın aylık bazda yapılması öz tüketim amaçlı projelerin hayata geçişinin çabuklaşmasında önemli rol oynayacak. Çünkü döviz kurları sebebiyle elektrik fiyatlarındaki artışlar, başta endüstriyel çatılar olmak üzere öz tüketim amaçlı tüm çatılarda yatırım geri dönüş sürelerinin azalmasına neden oluyor. Sadece mahsuplaşmanın saatlik bazda olması, çalışılmayan bayram ve hafta sonu tatillerinde ve gündüz üretim fazlalığının değerlendirilememesi ya da düşük fiyattan şebekeye satışı, fizibiliteleri olumsuz etkiliyor. Aylık mahsuplaşmanın uygulanması öz tüketim amaçlı GES yatırımlarının geri dönüş sürelerinin ortalama 5 yıl civarlarına inmesine dolayısıyla da sektörün hareketlenmesine etken olacaktır” açıklamasında bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler