1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Tancan: İş kazalarının yüzde 90’ı insana bağlı

Tancan: İş kazalarının yüzde 90’ı insana bağlı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Müsteşar yardımcısı Abdullah Tancan, iş kazaların yaklaşık yüzde 90 ı insana bağlı yüzde...

Tancan: İş kazalarının yüzde 90’ı insana bağlı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Müsteşar yardımcısı Abdullah Tancan, iş kazaların yaklaşık yüzde 90 ı insana bağlı yüzde onu diğer nedenlerden kaynaklı yaşandığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Müsteşar yardımcısı Abdullah Tancan bu yıl ikincisini organize edilen ‘ELDER Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nde yaptığı konuşmada, iş kazalarını önlemek için nedenlerine bakmak gerektiğini belirterek, kazaların insana bağlı ve fiziksel ve mekanik koşullara bağlı nedenler olmak üzere başlıca iki nedeni olduğunu ifade etti. Tancan, “Kazaların yaklaşık yüzde 90’ının insana bağlı yüzde onu diğer nedenlerden kaynaklı yaşandığını veriler bize gösteriyor” dedi.

 İş sağlığı ve güvenliği konusunda iş kazaları karşılaştırılabilir anlamlı hale getiren İki kavram üzerinde durmakta fayda olduğunu kaydeden Tancan, bunları bir günden fazla iş görmezlik ile sonuçlanan kazaları ifade eden kaza sıklık oranı ve kaybolan iş gücü sayısını ifade eden kaza ağırlık oranı olarak ifade etti. 

“Her bir işçinin ayrı ayrı fizyolojik ve psikolojik özellikleri var.” diyen Tancan, yaş faktöründe genç işçilerin, cinsiyet faktöründe erkek işçilerin, medeni durum faktöründe bekar işçilerin iş kazasına uğrama oranının daha yüksek olduğu bilgilerini paylaştı. Tancan ayrıca statü ve mevki arttıkça iş kazasına uğrama oranının ciddi manada düştüğünü belirtti. Tancan, “Fizyolojik faktörler de iş kazalarında önemli. Görme, fiziksel uyumsuzluk, uykusuzluk, yorgunluk fiziksel faktörler olarak ifade ediliyor. Psikolojik faktör ise kişiden kişiye değişebiliyor. Zihinsel yetenek, duygusal yapı, sakarlık, tatminsizlik, aşırı güven duygusu, konsantrasyon sorunu ve ihmalkarlık.” dedi.

Sabiha KÖTEK/Enerji Günlüğü -  Antalya

 
Önceki ve Sonraki Haberler