1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Taner Yıldız, Enerji Bakanları`nın başkanı

Taner Yıldız, Enerji Bakanları`nın başkanı

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Yönetim Kurulu, 19-20 Kasım 2013 tarihlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız başkanlığında...

Taner Yıldız, Enerji Bakanları`nın başkanı

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Yönetim Kurulu, 19-20 Kasım 2013 tarihlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız başkanlığında toplanıyor.

Merkezi Paris'te bulunan ve bakanlar düzeyinde iki yılda bir toplanan Uluslararası Enerji Ajansı'nın (International Energy Agency - IEA) Yönetim Kurulu bu yıl, 19-20 Kasım 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

37 BAKAN VE ENERJİ CEO'LARI KATILACAK

Toplantıya aralarında Türkiye'nin de bulunduğu örgütün 28 kurucu üyesinin yanı sıra, üyelik sürecini yeni tamamlayan Estonya'nın, üyelik müzakerelerini sürdüren Şili'nin ve ortak sıfatına sahip Brezilya, Çin, Hindistan, Rusya, Endonezya, Meksika ve Güney Afrika'dan oluşan 7 ülkenin enerji bakanları olmak üzere toplam 37 Bakan ile Avrupa Birliği Enerji Komiseri’nin de katılımı bekleniyro.

40'INCI YILINDA TÜRKİYE BAŞKANLIK EDECEK

Belli kısımlarına, enerji alanında faaliyet gösteren önemli şirketlerin ve iş dünyasının önde gelen temsilcileri de iştirak edeceği bu yılki IEA Yönetim Kurulu Toplantısı'na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız başkanlık edecek. Türkiye, 1973'te kurulan bu önemli örgütün Bakanlar Toplantısı’nın başkanlığını ilk kez üstlenmiş olacak.

YARININ ENERJİSİ İÇİN KÜRESEL SİNERJİ

Uluslararası Enerji Ajansı'nın her Bakanlar Toplantısı, belli bir temaya odaklanıyor. Türkiye'nin başkanlığındaki toplantının başlığı ise "Yarının Enerjisi için Küresel Sinerji" olarak belirlendi. Bu yıl ele alınacak başlıkla enerji konularının stratejik ve siyasi boyutunun ön plana çıkması bekleniyor. 2011'deki son Bakanlar Toplantısı'ndan bu yana enerji alanındaki küresel dinamikler ve uluslararası enerji siyasetindeki gelişmelerin toplantıya damgasını vuracağı tahmin ediliyor.

YILDIZ, ENERJİ CEO'LARIYLA GÖRÜŞECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, IEA Yönetim Kurulu'na başkanlık etmek üzere 17-20 Kasım 2013 tarihleri arasında Paris’te bulunacak Bakan Taner Yıldız, temasları kapsamında toplantıya katılan bazı bakanlar ve uluslararası şirketlerin temsilcileriyle de bir araya gelecek. Bakan Yıldız, 17 Kasım 2013 Pazar günkü temasları kapsamında Fransız enerji şirketleri EDF, GDF Suez ve Areva şirketlerinin temsilcileriyle görüşmelerde bulunacak.

TÜRKİYE'DEN ENERJİ GÜVENLİĞİNE KATKI

Bakanlık açıklamasında Türkiye'nin ispatlanmış petrol ve doğal gaz rezervlerinin dörtte üçüne sahip olduğu bilinen bölge ülkeleriyle, Batısındaki tüketici pazarları arasında çok özel ve stratejik bir konuma sahip olduğu belirtildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Ülkemizin bu ayrıcalıklı konumu Türkiye'ye enerji güvenliği bağlamında fırsatlar sağlamakta, aynı zamanda sorumluluklar da yüklemektedir. Türkiye, hem kendisi hem de bölge ve Avrupa'nın enerji arz güvenliği için önemli uluslararası projeleri hayata geçirmistir. UEA Bakanlar Toplantısı Başkanlığımız, uluslararası toplumun sorumlu bir mensubu olarak ülkemizin küresel enerji siyasetine ve enerji güvenliğine somut katkılarından birini teşkil edecektir."

Önceki ve Sonraki Haberler