1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TAP ve Nabucco`nun Şah Deniz II rekabeti kızıştı

TAP ve Nabucco`nun Şah Deniz II rekabeti kızıştı

Enerji Günlüğü - Orta Avrupa ülkelerinin Devlet Başkanları tarafından Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’e Nabucco için destek mektubu gönderdikleri...

TAP ve Nabucco`nun Şah Deniz II rekabeti kızıştı

Enerji Günlüğü - Orta Avrupa ülkelerinin Devlet Başkanları tarafından Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’e Nabucco için destek mektubu gönderdikleri bildirildi. 

Şah Deniz II yatağından çıkarılıp, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ile Türkiye'nin batı ucuna kadar ulaştırılacak Azeri doğalgazının Avrupa içlerine hangi güzergah üzerinden ve kim tarafından taşınacağı konusundaki tartışmalar sıcaklığını koruyor.

Öne çıkan iki projeden biri (diğeri TAP) olan Nabucco West'in sahibi NABUCCO Gas Pipeline International GmbH, Avusturya, Bulgaristan, Macaristan ve Romanya devlet başkanlarının geçtiğimiz hafta Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’e, projeye olan desteklerini bir mektupla bildirdiklerini açıkladı. Açıklamada yer alan iddiaya göre, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, bu mektubun Türkiye tarafından da desteklendiğini ifade etti.

Avusturya Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bir konferansta NABUCCO’nun önemli bir avantajının da çoğunlukla Rus kaynaklarına bağımlı olan Orta ve Doğu Avrupa’nın enerji tedarikini çeşitlendirebilmesi olduğunu vurgulamıştı.

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu ise açıklamasında Nabucco’nun hem geçiş ülkelerine, hem de Polonya gibi diğer ülkelere faydalı bir proje olduğunu söylemişti. Nabucco West'i doğru seçenek olarak kabul edenler, diğer seçeneklerin aksine Nabucco'nun, Hazar gazını stratejik bir hub olan Avusturya’nın Baumgarten bölgesine ileterek Avrupa pazarında diğer bölgelere fayda sağlayacağı iddiasında.

NABUCCO Gas Pipeline International GmbH CEO’su Reinhard Mitschek konuya ilişkin son açıklamasında, Orta Avrupa ülkelerinin Azerbaycan yönetimine gönderdiği mektupla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Nabucco’nun geçiş ülkelerinin devlet başkanları tarafından açıklanan bu destek, Güney Gaz Koridoru’nun açılması konusunda en stratejik projenin Nabucco olduğunu gösteriyor. Projeye verilen siyasi destek ve taşıma kapasite ayırılması için Nabucco’nun duyurduğu Açık Sezon’a gösterilen ilgi, Nabucco tarafından taşınacak olan Hazar gazına yoğun bir talep olduğunu ortaya koyuyor. Hazar gazının Avrupa’ya taşınmasında önemli bir geçiş ortağı olarak Türkiye’nin desteği de büyük bir avantaj sağlıyor. Orta Avrupa, Güney Doğu Avrupa ve Balkan Ülkeleri’ne sağladığı paralel olmayan pazar erişiminin de sayesinde Şah Deniz’den Avrupa’ya taşınacak olan gazın Nabucco’dan geçeceğine inanıyoruz."

Şah Deniz II Konsorsiyumu’nun, Güney Koridoru’ndan Avrupa’ya hangi projeyle gaz taşınacağına dair kararını önümüzdeki günlerde vermesi bekleniyor. NABUCCO; üreticiler, taşımacılar ve Avrupa’da 500 milyonun üzerinde tüketici için en iyi çözümü sunduğu iddiasında. Rakibi Trans Adriatic Pipeline (TAP) konsorsiyumu ve ortakları da, en iyi seçeneğin kendi projeleri olduğunda ısrarlı.

Önceki ve Sonraki Haberler