1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TAP’ın finansman danışmanı Société Générale oldu

TAP’ın finansman danışmanı Société Générale oldu

Enerji Günlüğü - TAP şirketi ve Şah Deniz Konsorsiyumu üyeleri tarafından seçilen Fransa menşeli Société Générale Corporate & Investment Banking,...

TAP’ın finansman danışmanı Société Générale oldu

Enerji Günlüğü - TAP şirketi ve Şah Deniz Konsorsiyumu üyeleri tarafından seçilen Fransa menşeli Société Générale Corporate & Investment Banking, Trans Adriyatik Boru Hattı’nın hazırlık ve inşaat safhasında finansman danışmanlığı yapacak. Şah Deniz II gazını Türkiye sınırından alarak, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden Güney İtalya’ya taşıyarak Avrupa’ya ulaştırmak üzere geliştirilen Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) Projesi’nin hazırlık ve inşaat safhasında finansman danışmanlığı için, Société Générale Corporate & Investment Banking’in seçildiği öğrenildi.

Finansman danışmanlığı seçiminin, TAP şirketinin ortakları Axpo, Statoil ve E.ON Ruhrgas ile, TAP şirketinin potansiyel ortakları olan Şah Deniz Konsorsiyumu üyesi SOCAR, BP ve Total tarafından verildiği açıklandı. Bilindiği gibi, en son, TAP ve Şah Deniz Konsorsiyumu ortakları, Ocak ayında, TAP Hissedarlık Anlaşması’nı imzalamış, TAP’ın Şah Deniz gazını Avrupa’ya taşıyacak boru hattı olarak seçilmesi durumunda Şah Deniz konsorsiyumu üyelerinin Proje’ye ne şekilde ve yüzde kaç hisse ile ortak olacakları netleşmişti.

Uluslararası boru hattı projeleri konusunda dünyanın önde gelen finans dnaışmanı olarak görülen ve en son 7,4 milyar Euro’luk Nord Stream Projesi’nin danışmanlığını üstlenen Societe Generale’in, Infrastructure Journal (Altyapı Bülteni) dergisi tarafından 2010 ve 2012’de Yılın Petrol ve Gaz Finansman Danışmanı olarak seçildiği hatırlatılıyor. Konuya yakın kaynaklar, Société Générale’in öncelikle TAP’ın yönetici ekibini boru hattının proje finansman stratejisi ve finansman planı aşamasında danışmanlık yapacağını bildiriyorlar. Eylül 2013’de Şah Deniz Konsorsiyumu doğal gazın taşınması için TAP Projesi’ni seçtiğinde ise, Banka, bu finansman planının Proje’de uygulanabilmesinde danışmanlık yapacak. Hatırlanacağı gibi, Yunanistan, İtalya ve Arnavutluk, 13 Şubat 2013 tarihinde 3’lü bir Hükümetlerarası Anlaşma imzalamış ve TAP Projesine tam destek verdiklerini bildirmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler