1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Tasarruf için uçuş koridoru değişecek

Tasarruf için uçuş koridoru değişecek

Enerji Günlüğü - Türkiye'deki hava koridorlarının kısaltılmasıyla yılda 170 milyon dolarlık yakıt geri kazanılacak. Bakım masraflarıyla birlikte...

Tasarruf için uçuş koridoru değişecek

Enerji Günlüğü - Türkiye'deki hava koridorlarının kısaltılmasıyla yılda 170 milyon dolarlık yakıt geri kazanılacak. Bakım masraflarıyla birlikte yıllık kazanç 600 milyon doları aşacak. 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), İstanbul’un uçuş trafiğindeki yoğunluk nedeniyle hava sahası kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışma başlattı. Bu kapsamda, Atatürk Hava Limanı (AHL) ve Sabiha Gökçen Havaalanı uçuş koridorları değiştiriliyor. Çalışma ile İstanbul havaalanları ile diğer büyük hava alanlarına yapılan seferleri içeren hava koridorları da düzenlenecek.

Türkiye'nin havacılıkta yaşadığı büyümeye paralel olarak, hava alanlarında yaşanan iniş-kalkış trafiğindeki yoğunluk ilgili kurumları harekete geçirdi. Bu kapsamda SHGM, ilk çalışmayı İstanbul hava alanları için başlattı. Çalışmaların tesisine yönelik uluslararası kurallar çerçevesinde hazırlıklar sürerken, İstanbul AHL ve Sabiha Gökçen'in hava sahası kapasitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar hızlandırıldı. Çalışmaya göre ihtiyaçlar ve talepler kapsamındaki iyileştirmeler mevcut hava sahası yapısı dikkate alınarak devam edecek. İlk etapta, TSK' nın kullandığı koridorlarda değişiklik yapılmayacak, ancak çalışma sahalarında ortak alınan kararlarla bazı değişiklikler yapılacak. Çalışmalar, Türkiye'nin hava sahasının optimum kullanımına imkan verecek seviyeye ulaşıncaya kadar devam edecek.

YILDA 607 MİLYON DOLARLIK TASARRUF

Türkiye'deki hava koridorlarının kısaltılması ile birlikte yılda 170 milyon dolar değerinde yakıt geri kazanılacak, uçaklar aynı hattı daha kısa uçacak ve bakım maliyetleri 42,7 milyon dolar azalacak, zaman kaybının ticari etkisi olan 394 milyon geri kazanılacak. Böyleliklere sektöre toplamda 607 milyon dolar geri kazandırılacak. Cari açığın azalmasına katkı sağlanacak ve atmosfere daha az karbondioksit (CO2) salınımı sağlanacağı için de hava kirliliği azalacak.

Önceki ve Sonraki Haberler