1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Tatneft, Gebkim OSB’de maleik anhidrit üretecek

Tatneft, Gebkim OSB’de maleik anhidrit üretecek

Tatar petrokimya şirketi Tatneft, Gebkim OSB’de maleik anhidrit üretmek üzere protokol imzaladı. 

Tatneft, Gebkim OSB’de maleik anhidrit üretecek

Enerji Günlüğü - Tatar petrokimya şirketi Tatneft, Gebkim OSB’de maleik anhidrit üretmek üzere protokol imzaladı. 

Merkezi Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan’da bulunan petrokimya şirketi Tatneft, Kocaeli-Gebze Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (Gebkim) maleik anhidrit üretmek üzere protokol imzaladı. Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, 23 Haziran 2021 günü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı ziyareti sırasında Gebkim’de bir yatırım yapacaklarını bildirmişti. 

TÜRKİYE’DE MALEİK ANHİDRİT ÜRETEN İLK TESİS OLACAK

Gebkim Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı ve Tatneft Genel Müdürü Nail Maganov’un imzaladığı ön protokol ile kurulacak olan tesis, Türkiye’de maleik anhidrit üretecek ilk tesis olacak. 

Maleik anhidrit Türkiye’de üretilmeyen, ancak pek çok üründe hammadde olarak kullanılan önemli bir emtia. Türkiye, maleik anhidrit temini için yılda yaklaşık 100 milyon dolar ödüyor. Polyester reçinenin önemli bir hammaddesi olan maleik anhidrit; ilaç sanayii, kaplama uygulamaları, tarımsal ürün depolaması, yüzey aktif kimyasalları, plastik katkı maddesi, motor yağlayıcıları, yakıt katkıları ile endüstriyel reçinelerin üretiminde kullanılıyor.

ARACI: TESİSİN GEBKİM’DE KURULMASI TESADÜF DEĞİL

Yatırım yeri olarak Gebkim’in seçilmiş olmasının tesadüf olmadığını belirten Gebkim OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, “Gebkim, kimya üreticilerini bir araya toplayarak birbirinden beslenen, lojistik sorununun ortadan kalktığı bir ekosistem oluşturuyor. Konumumuz ve kimya üreticilerini tek bir adreste toplayan ekosistemimizle Tatneft için önemli bir üretim üssü olacağız” diye konmuştu. 

Aracı, hammaddede dışa bağımlılığı azaltan bir etki yaratacağını belirttiği yeni yatırımın 100 milyon dolarlık ithalat harcamasının da önüne geçeceğini belirtti. Aracı sözlerini şöyle tamamladı, “Bu ürünün Türkiye’de üretilmesiyle Türkiye’nin ihracatı güçlenecek. Yurtdışı pazarlarda rekabet gücü artacak”. 

Tatneft’in Türkiye’nin ilk ve tek kimya ihtisas OSB’si GEBKİM ile ön anlaşmasını imzalayarak üretimini planladığı maleik anhidrit, hayatımızın birçok alanında kullandığımız doymamış polyester reçinenin çok önemli hammadde girdilerinden biridir. Polyester reçinenin önemli bir hammaddesi olan maleik anhidrit; ilaç sanayii, kaplama uygulamaları, tarımsal ürün depolaması, yüzey aktif kimyasalları, plastik katkı maddesi, motor yağlayıcıları, yakıt katkıları ile endüstriyel reçinelerin üretiminde kullanılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler