1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Tavşanlı kömür sahasında lavvar tesisi kurulacak

Tavşanlı kömür sahasında lavvar tesisi kurulacak

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi, Tunçbilek Beldesinde TKİ’nin kömür ocaklarından çıkarılan kömürün zenginleştirilmesi için 3.300.000 ton/yıl kapasiteli tesis kurulacak.

Tavşanlı kömür sahasında lavvar tesisi kurulacak

Enerji Günlüğü - Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi, Tunçbilek Beldesinde TKİ’nin kömür ocaklarından çıkarılan kömürün zenginleştirilmesi için 3.300.000 ton/yıl kapasiteli tesis kurulacak.

TKİ Garp Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü uhdesinde bulunan Kütahya ili, Tavşanlı ilçesi, Tunçbilek beldesindeki 36111 ruhsat numaralı (EN: 1153802) ruhsat sahası sınırları içerisinde Zafer Maden İnşaat Sanayi A.Ş. tarafından Lavvar Tesisi kurulup işletilmesi yatırımına başlanılmış olup, 90 gün içerisinde devreye alıp ticari üretime geçmeyi planlanıyor. Projenin bedeli yaklaşık 4.500.000 USD(40 milyon lira) olarak hesaplanıyor.

Yaklaşık 3 hektar alanda işletilecek olan lavvar tesisinde TKİ Kurumu Garp Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü’ne ait kömür ocaklarından çıkartılan kömür işletilecek. Lavvar tesisi kapasitesi ise 550 Ton/Saat Kapasiteli olup, yılda 3.300.000 ton/yıl üretim hedeflenmektedir. Tesis toplam 40 kişiye iş imkanı sağlayacak.

LAVVAR TESİSİ NEDİR?

Kömür kil, kum ve karbonatlar gibi çeşitli özelliklerde bulunabilen malzemeler içermektedir. Aynı zamanda kömür hazırlama veya kömür kırma eleme yıkama/temizleme olarak da bilinen kömür zenginleştirme, daha temiz bir ürün elde etmek için tüvenan kömürden sözü edilen minerallerin ayrıldığı temizleme işlemi olup, Çevre Sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Aynı zamanda kömür müşteri talepleri doğrultusunda boyutlandırılır. Kömür yıkama, sülfür ve mineral miktarını düşürmek suretiyle kömürün kalorifik değerini ve dolayısıyla kalitesini artırır. 

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler