1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Tayvan nükleer santrallerin yerine yenilenebilir enerjiyi koyacak

Tayvan nükleer santrallerin yerine yenilenebilir enerjiyi koyacak

Enerji Günlüğü - Asyalı Ada ülkesi Tayvan'ın 2025 yılına kadar işletmede olan nükleer santralleri ömrünü tamamlayacak ve yerleri yenilenebilir...

Tayvan nükleer santrallerin yerine yenilenebilir enerjiyi koyacak

Enerji Günlüğü - Asyalı Ada ülkesi Tayvan'ın 2025 yılına kadar işletmede olan nükleer santralleri ömrünü tamamlayacak ve yerleri yenilenebilir enerji ile doldurulacak.

Doğu Asya'da Çin'in ve Japonya'nın güneyinde bulunan ve hala Çin'in egemenlik hakkı iddia ettiği Tayvan hükümeti, 11 Ocak'ta yenilediği yasa ile 2025 yılına kadar ömrünü tamamlayacak olan nükleer enerji santrallerinin yerine güneş ve rüzgar santrallerini koyacak.

Ülkede bulunan üç santraldeki altı nükleer reaktörün kırkar yıllık ömürleri 2025 yılına kadar dolacak. İlk olarak da 2018 yılında bir nükleer reaktör ömrünü tamamlayacak. Yenilenen yasa ise bu reaktörlerin ömürlerini uzatma imkanını ortadan kaldırdı.

Yenilenen yasa ile Tayvan şu anda elektrik üretimindeki payı yüzde 4 olan güneş ve rüzgar enerjisinin payını sektörü liberalleştirerek 2025 yılına kadar yüzde 20'ye çıkaracak. Yine nükleer enerji santrallerinin işletmecisi olan Taiwan Power Co. şirketi elektrik üretimi ve dağıtımından sorumlu olacak şekilde ikiye bölünecek. 

Tayvan'da bulunan üç nükleer enerji santrali şu anda ülke elektrik üretiminin yüzde 14'ünü oluşturuyor. 2011 yılında yaşanan Fukuşima nükleer felaketi ardından kamuoyunda oluşan aşırı nükleer karşıtı hareket nedeniyle Tayvan dördüncü nükleer santralini kapatmıştı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler