1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Tayvan`dan Güney Çin Denizi çağrısı

Tayvan`dan Güney Çin Denizi çağrısı

Enerji Günlüğü - Tayvan, Güney Çin Denizi egemenlik anlaşmazlığında tüm tarafları Başbakan Ma Ying-jeou’nun barış inisiyatifini dikkate almaya ve...

Tayvan`dan Güney Çin Denizi çağrısı

Enerji Günlüğü - Tayvan, Güney Çin Denizi egemenlik anlaşmazlığında tüm tarafları Başbakan Ma Ying-jeou’nun barış inisiyatifini dikkate almaya ve diyaloğa davet etti.

Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler arasında uzun süredir tartışma konusu olan petrol, doğal gaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar için yeniden alevlenen egemenlik anlaşmazlığı için Tayvan hükümeti de bir açıklama yaptı. Tayvan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan basın açıklamasında, tarihi, coğrafik ve uluslararsı kanunlar açıdan Nanşa, Şişa, Çungşa ve Tungşa adalarının ve karasularının kendi karasuları içinde olduğu ifade edilerek, buralara ilişkin hiç bir egemenlik iddiasının kabul edilmeyeceği ifade edildi.

Açıklamada, taraflarBaşbakan Ma Ying-jeou’nun Güney Çin Denizi Barış İnisiyatifi'ni dikkate almaya ve bölgesel barış, istikrar ve denge sağlamaya davet edildi. Ayrıca Tayvan'ın karşılıklı eşitlik çerçevesinde taraflarla barış ve işbirliği için diyaloğa hazır olduğu ifade edildi.

ABD donanmasına ait USS Larsen savaş gemisinin, Nanşa Adaları'na yaklaşması, Güney Çin Deniz'ndeki tartışmaları yeniden alevlendirmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, bakanlığın internet sitesinden yaptığı açıklamada, USS Larsen gemisinin, Nanşa Adaları'na yasa dışı giriş yaparak Çin'in egemenliğini ve güvenlik çıkarlarını tehdit ettiğini, bölgedeki kayalıkları, personel ve tesisleri tehlikeye attığını, aynı zamanda bölgenin barış ve istikrarına zarar verdiğini belirtmişti. Çin Donanması Sözcüsü Liang Yang da ABD savaş gemisinin Güney Çin Denizi'nde, Çin'e ait sularda daha fazla ilerlemesinin "olası sonuçlara" yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler