1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Tehlikeli madde taşıma yönetmeliğinde erteleme

Tehlikeli madde taşıma yönetmeliğinde erteleme

Enerji Günlüğü - Tehlikeli madde taşıyan araçların ADR Belgesi'ne uygunluk belgesi için son başvuru tarihi dört ay ertelenerek 31 Aralık 2014 olarak...

Tehlikeli madde taşıma yönetmeliğinde erteleme

Enerji Günlüğü - Tehlikeli madde taşıyan araçların ADR Belgesi'ne uygunluk belgesi için son başvuru tarihi dört ay ertelenerek 31 Aralık 2014 olarak belirlendi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik'te değişkliğe gitti.

Yönetmeliğin 4'üncü maddesinde yer alan "gönderen" ve "taşımacı" tanımları değişti. Yeni tanımlar şöyle:

"ğ) Gönderen: Eşyayı taşımacıya teslim eden, alıcıyı belirleyen ve taşıma evrakını imzalayan kişiyi veya taşıma işlemi bir taşıma sözleşmesine bağlı olarak yürütülüyorsa sözleşmede “Gönderen” olarak belirtilen kişiyi,"

"s) Taşımacı: Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre C1, C2, K1, K2, L1, L2, M1, M2, M3, N1, N2, R1, R2 yetki belgesi sahiplerini,"

Yönetmeliğin 5'inci maddesinin dördüncü fıkrası da "(4) Tehlikeli maddelerin karayolu ile taşınmasında; ADR Bölüm 6’da tanımlanan ve Bakanlıkça veya ADR’ye taraf bir ülkenin yetkili otoritesince yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından test edilip UN Numarası verilerek sertifikalandırılmış olan ambalajların kullanılması zorunludur" şeklinde değişti.

6'ncı maddenin birinci fıkrasında yer alan ve taşıma yapacak gerçek ve tüzel kişilerin alması zorunlu olan belgelerle ilgili ifadenin yeni hali ise şöyle:

"(1) Bu Yönetmelik kapsamında taşımacılık faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişiler, Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre C1, C2, K1, K2, L1, L2, M1, M2, M3, N1, N2, R1, R2 yetki belgelerinden herhangi birine sahip olmak zorundadırlar."

Yönetmeliğin, tehlikeli madde taşıması yapan ancak Taşıt Uygunluk Belgesi / ADR Belgesi bulunmayan taşıt sahiplerinin ADR'ye uygunlukla ilgili başvuru yapmasını düzenleyen geçici maddelerinde yer alan son başvuru tarihi de 1 Eylül 2014 tarihi yerine 1 Aralık 2014 olarak belirlendi. Yani tehlikeli madde taşımacılığı yapan araç sahiplerine 4 aylık ek süre verilmiş oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler