1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TEİAŞ Avrupa elektrik sistemine gözlemci üye oldu

TEİAŞ Avrupa elektrik sistemine gözlemci üye oldu

Enerji Günlüğü - Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), 14 Ocak itibari ile Avrupa elektrik sistemine gözlemci üye yapıldı.Geçen nisan ayında 34 ülkeden...

TEİAŞ Avrupa elektrik sistemine gözlemci üye oldu

Enerji Günlüğü - Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), 14 Ocak itibari ile Avrupa elektrik sistemine gözlemci üye yapıldı.

Geçen nisan ayında 34 ülkeden 41 iletim sistemi işleticisini barındıran Avrupa elektrik sistemi ENTSO-E’ye kalıcı olarak bağlanan Türkiye'nin sisteme tam üyelik beklentileri boşa çıktı. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), Avrupa elektrik sistemine tam üyelik yerine gözlemci üye yapıldı.

TEİAŞ tarafından yapılan açıklamada, Türkiye elektrik sisteminin Avrupa elektrik sistemine bağlantısı üzerine yürütülen çalışmaların 2016 yılı itibariyle teknik, hukuki ve idari yönleri ile tamamen yeni bir aşamaya geçtiği ve 14 Ocak 2016 tarihinde imzalanan Anlaşma’yla TEİAŞ'ın, ENTSO-E’nin kurulduğu 2009 yılından bu yana, ilk gözlemci üyesi olduğu bildirildi.

TEK GÖZLEMCİ ÜYE TÜRKİYE

Anlaşmanın imzalanmasının ardından ENTSO-E 35 ülkede 41 üye ve 1 gözlemci üye ile yaklaşık 610 milyonluk bir nüfusa hizmet veren bir birlik haline geldi.

ELEKTRİK ARZI DAHA GÜVENLİ OLACAK

Anlaşmanın imza töreninde ENTSO-E Başkanı Peder Andreasen, Avrupa’da açık sınırların soru işareti haline geldiği bir dönemde TEİAŞ ve ENTSO-E’nin her iki taraftaki müşterilerin yararına olacak şekilde elektriği serbest dolaşıma açmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiririken, ENTSO-E Genel Sekreteri Konstantin Staschus, önümüzdeki dönemde Avrupa ve Türkiye’deki elektrik arzının daha güvenli, temiz ve ekonomik olacağına yönelik inancını ifade etti.

TEİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü M. Sinan Yıldırım ise, TEİAŞ’ın Avrupa iletim sistemi işleticilerine uygulanan kurallara tamamen uyumlu olduğunu ve bundan sonraki dönemde elektrik alanında hali hazırda uygulanan mevzuatın ENTSO-E tarafından hazırlanan Şebeke Kodlarına (Network Codes) uyumlaştırılmasının da gerçekleştirileceğini belirtti.

Yıldırım ayrıca siyasi ve teknik konuların ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekliliğini vurguladı ve bu çerçevede TEİAŞ’ın ENTSO-E’ye tam üyeliğine yönelik çalışmaların da bir an önce başlatılacağına olan inancını da dile getirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler