1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TEİAŞ yenilenebilir ve hibrit santraller için kapasite açıkladı

TEİAŞ yenilenebilir ve hibrit santraller için kapasite açıkladı

Türkiye’nin 12 bölgesinde rüzgar, güneş, lisanssız ve hibrit santraller için toplam 3750 MW kapasite tahsisi yapıldı. 

TEİAŞ yenilenebilir ve hibrit santraller için kapasite açıkladı

Enerji Günlüğü - Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) lisanssız elektrik üretimi yatırım başvuruları için kullandırılacak 3750 MW’lık kapasite hakkı için duyuru yayımladı.  

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), T.C. T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 08.02.2024 tarihli ve 12415 sayılı Kararı doğrultusunda, İletim Gerilim Seviyesinde Bölgesel Bazda Kapasiteler Tablosunu ve dağıtım seviyesinden transformatör merkezi bazlı tahsis edilen lisanssız üretim kapasiteleri ile ilgili bir duyuru yayınladı. Duyuruya göre, iletim gerilim seviyesinden bölgesel bazda 3750 MW kurulu gücünde kapasite tahsisi yapıldı.

Bu kapasite 1 Ekim 2023 ile 29 Şubat 2024 tarihleri arasındaki dönemde yapılan veya yapılacak olan başvuruların evrak değerlendirmesi tamamlanan veya teknik değerlendirme aşamasında olan başvurulara tahsis edilecek. Mevcut başvurular ile Şubat ayı içinde yapılan başvuruların teknik değerlendirmeleri ise 2024 yılı Nisan ayının ilk haftasında birlikte yapılacak.

KAPASİTELERİN %25’İ AYNI İL SINIRLARINDAKİ LİSANSSIZLAR İÇİN

EPDK’nın aldığı 8 Şubat 2024 tarihli kararına göre, açıklanan kapasitelerin %25’lik bölümü tüketim tesisleri ile trafo merkezlerinin aynı il sınırları içinde olacağı lisanssız yatırım başvuruları için sağlanacak. Kalan %75’lik bölüm ise diğer başvurular için ayrılacak.

Bununla birlikte aynı il sınırları içerisinde tüketim tesisi bulunan, ancak bulundukları ilde açıklanan kapasitenin %25’lik bölümünün dolduğu yatırımcıların başvuruları ise o il için açıklanan kapasitenin %75’lik bölümü için yapılacak diğer başvurular ile birlikte değerlendirilebilecek.

İletim seviyesinden yapılacak başvurularda ise TEAİŞ tarafından ilgili yazıda ekli olarak paylaşılan bölgesel kapasiteler tahsis edilecek.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler