1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Tekfen’in kurucu ortaklarından Ali Nihat Gökyiğit vefat etti

Tekfen’in kurucu ortaklarından Ali Nihat Gökyiğit vefat etti

Tekfen Holding’in kurucu ortaklarından Ali Nihat Gökyiğit hayatını kaybetti.

Tekfen’in kurucu ortaklarından Ali Nihat Gökyiğit vefat etti

Enerji Günlüğü - Tekfen Holding’in kurucu ortaklarından Ali Nihat Gökyiğit hayatını kaybetti. 

Tekfen Holding’in kurucu ortaklarından Ali Nihat Gökyiğit, 25 Ocak 2023 günü hayatını kaybetti. 98 yaşında vefat eden Gökyiğit’in cenazesi 26 Ocak 2023 Perşembe günü (bugün) Fatih Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından, Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı’na defnedilecek. 

23 Şubat 1925’te Artvin’de doğan Ali Nihat Gökyiğit, 1946 yılında Robert Kolej’den mezun oldu ve yüksek öğrenim için ABD’ye gitti. 1948’de Michigan Üniversitesi’nden Yüksek İnşaat Mühendisi olarak mezun olan Gökyiğit, 1949 yılında Türkiye’ye döndü.

Gökyiğit, Türkiye’de inşa edilen NATO havaalanlarından sorumlu bir konsorsiyumda mühendis olarak Balıkesir, Eskişehir, Adana ve Ankara’daki havaalanı inşaatlarında görev aldı. 1953 yılında Bayındırlık Bakanlığı bünyesine geçerek Konya Havaalanı inşaatının kontrol amirliğini üstlendi. Özel sektör ve kamuda yıllar içinde çeşitli deneyimler kazanan Gökyiğit, kendisi gibi Bayındırlık Bakanlığı’nda görev yapan ve Robert Kolej’den tanıdığı Feyyaz Berker ve Necati Akçağlılar’la birlikte 1956’da Feyyaz-Nihat-Necati Müşavir Mühendislik (FNN) şirketini kurdu. Başlangıçta sadece mühendis müşavirlik hizmetleri veren şirket, 1957 yılında Tekfen İnşaat’ın kurulmasıyla müteahhitlik sektörüne de girdi. Bugün enerji sektöründeki yatırımlarıyla da tanınan Tekfen Holding’in çeşitli alanlarda çok sayıda iştiraki bulunuyor. 

1971’de Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kuruluşunda da yer alan Ali Nihat Gökyiğit; çeşitli iş örgütlerinde kuruculuk ve yöneticilik yaptı. Gökyiğit 1992 yılında Hayrettin Karaca ile birlikte Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nı (TEMA) kurdu. 

1999’da yılında, kırsal kalkınma, biyolojik çeşitliliği koruma ve botanik alanlarındaki projeleri desteklemek üzere Ali Nihat Gökyiğit Vakfı’nı kuran Gökyiğit; Devlet Üstün Hizmet Madalyası, Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü, Japon hükümeti Altın Işıklar Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı ve Galatasaray Çevre Ödülü’nün de sahibi olmuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler