1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Tekstil karkaslı konveyörlerin standartları belirlendi

Tekstil karkaslı konveyörlerin standartları belirlendi

Kauçuk veya plastik kaplanmış tekstil karkaslı konveyör bantlarının özellikleriyle ilgili standartlar yönetmelikle belirlendi. 

Tekstil karkaslı konveyörlerin standartları belirlendi

Enerji Günlüğü – Kauçuk veya plastik kaplanmış tekstil karkaslı konveyör bantlarının özellikleriyle ilgili standartlar yönetmelikle belirlendi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TS EN ISO 14890/Konveyör Bantları -Genel Amaçlar İçin- Kauçuk veya Plastik Kaplanmış Tekstil Karkaslı Konveyör Bantlarının Özellikleri Standardı İle İlgili Tebliği yayımladı. Tebliğde, madencilikte de geniş kullanım alanı bulan kauçuk veya plastik kaplanmış tekstil karkaslı konveyör bantlarının standartları tarif ediliyor. Yeni standartları belirleyen Tebliğ, 16 Ekim 2019 tarihinde yürürlük kazanacak. 

ÜRETİCİ VE TEDARİKÇİLER STANDARTLARDAN SORUMLU OLACAK
Tebliğin yayımlanmasıyla TS 547 “Taşıyıcı Bantlar – Tekstil Dokumalı” Standardı iptal edildi. Yerine TSE Teknik Kurulunun 2 Nisan 2014 tarihli toplantısında kabul edilerek yayımına karar verilen TS EN ISO 14890 (Haziran 2013) “Konveyör Bantları-Genel Amaçlar İçin-Kauçuk veya Plastik Kaplanmış Tekstil Karkaslı Konveyör Bantlarının Özellikleri” standardı imalat ve piyasaya arz safhalarında zorunlu olarak uygulamaya kondu. Yani TS EN ISO 14890 (Haziran 2013) standardı kapsamına giren ürünleri üreten ve piyasaya arz edenler bu Tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacaklar. 

Tebliğ, düz veya oluklu rulolar üzerinde genel amaçla kullanılan kauçuk ve/veya plastik kaplanmış tekstil karkaslı konveyör bantlarını kapsıyor. Hafif işlerde kullanılan konveyör bantları söz konusu Tebliğin kapsamı dışında sayılıyor. Tebliğde bahsi geçmeyen kurallar, alıcı ve satıcı arasında yapılacak sözleşmeyle özel standart olarak kabul edilebilecek. Bu gibi kurallar, Tebliğin ekinde listelendi. 

Önceki ve Sonraki Haberler