1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Tekstilde enerji tüketimi ve emisyon azaltılacak

Tekstilde enerji tüketimi ve emisyon azaltılacak

Tekstil sektöründe üretimde kullanılan enerjide tasarruf sağlanacak ve yer altı sularının tüketimi kontrol altına alınacak. 

Tekstilde enerji tüketimi ve emisyon azaltılacak

Enerji Günlüğü - Türkiye’de tekstil üretiminin yapıldığı illerde yoğun şikâyete neden olan tekstil fabrikalarının bacalarından atmosfere salınan yağ buharı azaltılacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tekstil sektörü faaliyetlerinin çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, hava ve su kirliliğinin önlenmesi, su ve enerji tasarrufunun sağlanmasına yönelik "Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi"ni yayımladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 81 ilin valiliklerine gönderilen genelgeyle ilk olarak tekstil tesislerinden kaynaklı enerji tüketimi ve hava emisyonlarının azaltılması amacıyla Türkiye’de tekstil üretiminin yapıldığı illerde yoğun şikâyete neden olan tekstil fabrikalarının bacalarından atmosfere salınan yağ buharının azaltılması amaçlanıyor.

EMİSYONLAR ÇEVRİM İÇİ İZLENECEK

Genelgeyle uçucu organik bileşik ve toz emisyonlarının sektör özelinde azaltımı konusunda ilk defa sınır değer belirlendi. Bu değere uyulmasının, üretim başına enerji tüketiminin azaltılması ve raporlanmasının, toz emisyonlarının azaltımının sağlanması için uygun arıtım sistemlerinin uygulanmasının ve uygun bilgi teknolojileri kullanılarak emisyonların çevrim içi izlenmesinin zorunlu hale getirildiği belirtildi.

ATIK SULAR YENİDEN KULLANILACAK

Genelge ile su ve enerji tasarrufu için atık suların arıtıldıktan sonra mümkün olan alanlarda yeniden kullanımı istenirken, soğutma sularının ve kirletici yükü düşük olan atık suların ayrı toplanması ve yeniden kullanılması da zorunlu tutuldu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler