1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Telemcioğlu: Çatı tipi GES'te bağlantı belgesi aranmasın

Telemcioğlu: Çatı tipi GES'te bağlantı belgesi aranmasın

GÜNDER  Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, çatı üstü güneş uygulamalarında bağlantı görüşü uygulamasının kaldırılması gerektiğini söyledi.

Telemcioğlu: Çatı tipi GES'te bağlantı belgesi aranmasın

Enerji Günlüğü - GÜNDER  Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, güneş enerjisi çatı uygulamalarında bağlantı görüş belgesi uygulamasının kaldırılması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu - GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, Yeşilköy WOW Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Türkiye Intersolar Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Lisanssız Elektrik Yönetmeliği'nde yapılan son değişikliğin çatı uygulamalarının önünü açtığını söyledi. Ancak Telemcioğlu, bu değişikliğin pratikte işe yaraması için için çatı tipi GES uygulamalarında bağlantı görüş belgesi uygulamasının kaldırılması gerektiğini savundu.

Çatıların lisanslı ve lisanssız dışında farklı ve çok önemli bir uygulama alanı olduğunu vurgulayan Telemcioğlu, Türkiye'de kendi elektriğini üretebilecek konumda, evsel nitelikte 8 milyon çatı bulunduğunu aktardı. Telemcioğlu, sanayide ise 85 milyon metrekarelik çatı alanı bulunduğu bilgisini paylaştı. 

Güneş enerjisi alanında mevzuatta biraz daha düzeltme yapılması gerektiğini belirten Telemcioğlu, alım garantisi teşvikinin kurulum büyüklüğünü ve süreyi dikkate alarak yeniden düzenlenebileceğini kaydetti. 

Telemcioğlu ayrıca, yenilenebilir enerji kaynak alanları konusunda TBMM'de bir kanun tasarısı bulunduğunu ve bir iki ay sonra bunun yasalaşabileceğini de sözlerine ekledi. 

YATIRIMLAR İHRACATI DESTEKLEMELİ

"Yatırımların mutlaka ihracatı da desteklemesi lazım" diyen Telemcioğlu, Türkiye'nin güneş enerjisi yatırımlarında  henüz yolun çok başında olduğunu ve hücre üretimi de başlayınca bu konuda daha iyi noktalara ulaşılacağına inandığını ifade etti. 

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler