1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. TEMA'dan Çanakkale'de kömür uyarısı

TEMA'dan Çanakkale'de kömür uyarısı

Enerji Günlüğü - TEMA Vakfı, 16 termik santralin üretim yapması öngörülen Çanakkale’de tarım alanlarının ve insan sağlığının olumsuz etkilendiğini...

TEMA'dan Çanakkale'de kömür uyarısı

Enerji Günlüğü - TEMA Vakfı, 16 termik santralin üretim yapması öngörülen Çanakkale’de tarım alanlarının ve insan sağlığının olumsuz etkilendiğini belirtti.

TEMA Vakfı, Çanakkale ve Biga Yarımadası’nda faaliyet gösteren kömürlü termik santrallerin hava kalitesi, sağlık ve toprak üzerine etkilerini modelleme sistemiyle ortaya koydu. CALPUFF hava kirliliği modelleme sistemi kullanılarak yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, Çanakkale’de işletmede olan ve işletmeye geçecek kömürlü santraller ciddi boyutlarda hava kirliliğine neden olacak ve tarımı olumsuz etkileyecek.

Yoğun tarım ve tarımsal üretime dayalı endüstrinin bulunduğu bölgede,  kömürlü termik santrallerin tarım alanlarına vereceği zararın binlerce insanın hayatını doğrudan etkileyeceği tespit edildi.

İNSAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Hava kirliliğine neden olan ve gözle görülemeyen parçacık maddeler rüzgarın etkisi ile çok geniş bir alana yayılabiliyor. Özellikle Bandırma-Çanakkale arasındaki bölge ve Ezine’deki kirlilik düzeylerini etkileyecek. Bu bölgelerde, santrallerden kaynaklanan emisyonlar hava kirliliğini %50-150 arasında artırabilecek.

Türkiye’de linyit yakıtlı termik santrallerden salınan kükürt dioksit, PM (Partikül madde), ağır metal ve radyoaktivitenin insan sağlığına etkileri yapılan bilimsel araştırmalarla tespit edildi. 

ÇIRPILAR TERMİK SANTRALE DİKKAT ÇEKİLDİ

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, yaptığı açıklamada, Yenice’de yapılması planlanan Çırpılar Termik Santrali'ne de dikkat çekti. Ataç, ÇED süreci kapsamındaki santral ile ilgili 11 Ocak Çarşamba günü Ankara’da İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapılmasının planlandığını hatırlattı. 

Çanakkale bölgesindeki mevcut santrallerin yanı sıra Çırpılar termik santralinin de felç, akciğer kanseri, kalp ve solunum yolu hastalıklarında artış ile çocuk ölümleri dahil erken ölümlere neden olabileceği kaydedilerek, 11 Ocak’taki İDK toplantısında, yetkililerin halk sağlığı başta olmak üzere termik santrallerin yarattığı olumsuz etkileri dikkate alarak, Çırpılar termik santrali yapımı kararını gözden geçirmesi gerektiği belirtildi.

ÇANAKKALE'YE YAPILACAK TERMİK SANTRAL İÇİN İNCELEME TOPLANTISI

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler