1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Temiz bir dünyanın anahtarı enerjide inovatif çözümler

Temiz bir dünyanın anahtarı enerjide inovatif çözümler

Enerji Günlüğü - Dünya elektrik sektörünün Paris Anlaşması’nın hedefleri doğrultusunda dekarbonize edilmesinde, yenilenebilir enerji kurulumlarını...

Temiz bir dünyanın anahtarı enerjide inovatif çözümler

Enerji Günlüğü - Dünya elektrik sektörünün Paris Anlaşması’nın hedefleri doğrultusunda dekarbonize edilmesinde, yenilenebilir enerji kurulumlarını hızlandıracak olan inovatif çözümlerin geliştirilmesi gerekiyor.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) elektrik sektörünü değiştirecek inovasyon analizi ve haritası çalışmasına göre, enerji dönüşümünün bir sonraki aşaması inovasyon odaklı olacak. Enerji sektöründe ülkelere yenilenebilir enerji ölçeklendirmelerinden yararlanabilecekleri araçlar sağlayan inovatif çözümler, düşük maliyetli yenilenebilir enerji kurulumlarını hızlandırıyor. Bu da ülkelerin 2050 iklim hedeflerine ulaşmaları için son derece önemli.

IRENA’nın 2050 Yol Haritası tahminlerine göre, dünya elektrik sektörünün Paris Anlaşması’nın hedefleri doğrultusunda dekarbonize edilmesi, toplam elektrik üretiminde 2050 yılına kadar yenilenebilir enerjinin payının % 85 oranında olmasını gerektiriyor. Oysa gelişmeler o zamana kadar, çeşitli yenilenebilir enerji kaynaklarının dünya genelinde üretilen toplam elektriğin % 60'ını oluşturacağını gösteriyor. Bu nedenle yenilenebilir enerjinin maliyet-etkin bir şekilde büyük bir artış kaydetmesi çok önemli.  Enerji sektörü dönüşümünün dijitalleşme, dağıtık sistem ve son kullanım sektörlerinin elektrifikasyonu konusundaki yenilik eğilimleriyle kuvvetli bir şekilde hızlandırılması gerekiyor.

UCUZ KÜRESEL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜN ANAHTARI İNOVASYON

IRENA raporuna göre, enerji dönüşümünün ön saflarında yer alan ülkeler, enerjilerinin üçte birinden fazlasını güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediyorlar. Üstelik bu ülkeler bunu Yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yüksek bir oranının elektrik sistemlerine entegre edilmesine imkan veren inovatif çözümlerden yararlanarak uygun maliyetli bir şekilde yapıyorlar. Diğer bir deyişle, inovasyon maliyet etkin bir küresel enerji dönüşümünün anahtarını oluşturuyor.

Yıllık enerji üretiminde çeşitli yenilenebilir enerji kaynaklarının payının %15 olduğu bölge olarak Avrupa bu konuda umut vaadeden gelişmelere güzel bir örnek oluşturuyor.

Enerji Günlüğü 

 
Önceki ve Sonraki Haberler