1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Temiz enerji şirketlerinin performansları yüzde 30 daha iyi

Temiz enerji şirketlerinin performansları yüzde 30 daha iyi

Temiz enerji dönüşümüne liderlik eden Karbon Temiz 200 şirket, son yedi yılda fosil yakıt muadillerinden %30 daha iyi performans gösterdi.

Temiz enerji şirketlerinin performansları yüzde 30 daha iyi

Enerji Günlüğü - Küresel Clean200 şirketleri, kirli enerji yatırımlarını geride bıraktı. Apple’ın ilk sırada yer aldığı listede, Tesla 5. sırada yer aldı.

As You Sow ve Corporate Knights, bugün, küresel akranları arasında temiz enerji bugünü ve geleceğine öncülük eden dünya çapında halka açık 200 şirketin bir listesi olan Carbon Clean 200’ün 10. güncellemesini yayınladı. Rapor, petrol hisselerindeki son toparlanmaya rağmen, temiz enerji dönüşümüne liderlik eden şirketlerin son yedi yılda fosil yakıt muadillerinden önemli ölçüde daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Temiz enerji dönüşümüne öncülük eden 200 halka açık şirketten oluşan Clean200 şirketlerinin 1 Temmuz 2016'dan 31 Ocak 2023'e kadar toplam %91,21 getiri sağlayarak, MSCI ACWI geniş piyasa endeksini ve fosil yakıt endeksini geride bıraktığı ortaya konuyor.

1 Temmuz 2016'da Clean200'e yatırılan 10.000 ABD doları, 31 Ocak 2023'e kadar 19.121 ABD dolarına yükselirken, fosil yakıt şirketlerinin MSCI ACWI/Enerji karşılaştırma ölçütü için bu rakam 16.131 ABD dolarıdır.

LİSTENİN BAŞINDA APPLE VAR

Gelirlerine göre listedeki ilk 10 şirket arasında sürdürülebilir sertifikalı telefon ve dizüstü bilgisayarlar sunan Apple Inc.; web haritalama platformunu içeren Alphabet Inc.; her ikisi de telekomünikasyon hizmetleri alanında faaliyet gösteren Deutsche Telekom AG ve Verizon Communications Inc.; elektrikli araçlarıyla Tesla Inc. yer alıyor. 

İlk 10 listesinde yer alan diğer şirketler ise sırayla Agricultural Bank of China Ltd, TSMC, Iberdrola SA, HP Inc, Contemporary Amperex Technology Co Ltd şirketleri oldu.

Clean200'de ABD (42), Çin (21), Japonya (16), Kanada (12) ve Fransa (11) dahil olmak üzere otuz beş ülke temsil ediliyor.

“TEMİZ ENERJİ ARTIK BUGÜN”

Raporun yazarlarından As You Sow CEO'su Andrew Behar, Clean200'ün genişlemeye devam ettiğini ve temiz teknolojiyi fosil yakıtlara ve suya olan talebi azaltan ürün ve hizmetlere sahip herhangi bir şirket olarak yeniden tanımladığını belirterek, "Clean200, yedi yıl önce 'temiz enerji' geleceği olarak adlandırdığımız şeyin artık temiz enerji bugünü olduğunu tutarlı bir şekilde gösterdi" dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler