1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TEMSAN enerji arz güvenliği için doğrudan temin yapabilecek

TEMSAN enerji arz güvenliği için doğrudan temin yapabilecek

TEMSAN, kamu kurum ve kuruluşları için yapacağı satınalmalarda, enerji arz güvenliğini temin etmek amacıyla doğrudan temin yoluna gidebilecek. 

TEMSAN enerji arz güvenliği için doğrudan temin yapabilecek

Enerji Günlüğü - TEMSAN, kamu kurum ve kuruluşları için yapacağı satınalmalarda, enerji arz güvenliğini temin etmek amacıyla doğrudan temin yoluna gidebilecek. 

Türkiye Elektromekanik Sanayi Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünün 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 3’üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (g) Bendi Kapsamında Yapacağı Mal ve Hizmet Alımları Hakkında Yönetmelik, Türkiye Elektromekanik Sanayi Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü (TEMSAN) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmeliğin yayımlanmasıyla, 29 Şubat 2004 tarihli Türkiye Elektromekanik Sanayii Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü İstisna Kapsamındaki Mal ve Hizmet Alımları İçin Satın Alma ve İhale Yönetmeliği yürürlükten kalktı. 

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 3’üncü maddesi, “İstisnalar” başlığını taşıyor. 3’üncü maddenin Birinci Fıkrasının (g) bendi ise 2 nci maddenin birinci fıkrasının (b) ve (d) bentlerinde sayılan kuruluşların, ticarî ve sınaî faaliyetleri çerçevesinde; doğrudan mal ve hizmet üretimine veya ana faaliyetlerine yönelik ihtiyaçlarının temini için yapacakları, Hazine garantisi veya doğrudan bütçenin transfer tertibinden aktarma yapmak suretiyle finanse edilenler dışındaki yaklaşık maliyeti ve sözleşme bedeli ikitrilyon üçyüzmilyar Türk Lirasını aşmayan mal veya hizmet alımlarının istisnalar kapsamında sayıldığını bildiriyor.

2’nci maddenin birinci fıkrasının (b) ve (d) bentlerinde sayılan kuruluşlar ise şunlar; kamu iktisadi kuruluşları ile iktisadi devlet teşekküllerinden oluşan kamu iktisadi teşebbüsleri; özel bütçeli idareler, belediyeler ve bağlı döner sermayeli kuruluşlar; birlikler; tüzel kişiler sosyal güvenlik kuruluşları, fonlar, kamu görevi verilmiş tüzel kişilikler (meslek kuruluşları ve özel üniversiteler hariç) doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları her çeşit kuruluş, müessese, birlik, işletme ve şirketler. 

TEMSAN’ın ihale komisyonu, talep sahibi ünitenin bağlı bulunduğu Genel Müdür Yardımcısı başkanlığında, Satın Alma Müdürlüğü, Mali İşler Müdürlüğü ile talep sahibi üniteden görevlendirilecek işin uzmanı ile birlikte en az beş asıl üye ve asılların bulunmadığı hallerde çağrılmak üzere beş yedek üyeden ihale yetkilisi onayı ile oluşturulacak. İhale komisyonu üyelerinin toplam sayısının tek sayıda olması esas kabul edilecek. 

DOĞRUDAN TEMİN ESASLARI

Yeni Yönetmelikte, enerji arz güvenliğinin sağlanması hususunun doğrudan temin yapılabilecek durumlar arasında sayılıyor olması dikkat çekiyor. 

TEMSAN aşağıda listelenen hallerde, doğrudan temin yoluna gidebilecek. 

  • Yaklaşık maliyeti 4734 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen parasal tutara kadar olan mal ve hizmet alımları.
  • İhtiyacın sadece gerçek veya tüzel tek kişi tarafından karşılanabileceğinin tespit edilmesi veya sadece gerçek veya tüzel tek kişinin ihtiyaç ile ilgili özel bir hakka sahip olması.
  • Bu Yönetmelikte belirtilen ihale usullerine ilişkin süreçlerin tamamlanmasına kadar geçecek sürede temininde zaman kaybı bakımından idareye zarar verebilecek nitelikte olup, ihale süreci tamamlanıncaya kadar idarenin ihtiyacını karşılayacak kadar kısmı için temin edilecek mal ve hizmetler.
  • Mevcut mal, ekipman, teknoloji veya hizmetlerle uyumun ve yeknesaklığın sağlanması için zorunlu olan mal ve hizmetlerin, ilk alım yapılan gerçek veya tüzel kişiden alınması.
  • Nakliye işlemleri ile ilgili hizmet alımları.
  • Kamu ve özel sektör kuruluşlarından alınan süreli taahhüt işlerinin ifası için yapılacak alımlar.
  • Kamu kurum ve kuruluşları ile müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştiraklerinden, üniversite ve araştırma enstitülerinden yapılacak mal ve hizmet alımları.
  • Onarım veya imalat süreçlerinde meydana gelen ani ve beklenmeyen arızaları gidermek ve sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik acil olarak temin edilmesi gereken her türlü teçhizat, araç, gereçler ile yetkili servislere yaptırılması gereken bakım ve onarım hizmetlerine ilişkin alımlar.
  • Fiyatı, borsası ile belirlenen ve/veya günlük değişkenlik gösteren mal alımları.
  • Temin edilmemesi durumunda, idarenin ana faaliyetlerini aksatabilecek acil olan mal ve hizmet alımları.
  • Enerji arz güvenliğini etkileyecek projelerin ifası için yapılacak alımlar.
Önceki ve Sonraki Haberler