1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. TENMAK'ın hidrojen raporu tamamlandı

TENMAK'ın hidrojen raporu tamamlandı

TENMAK Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü Başkanı Tunçbilek, hidrojen hususunda üzerine çalışılan belgenin tamamlandığını ve Bakanlığa sunulduğunu bildirdi.

TENMAK'ın hidrojen raporu tamamlandı

Enerji Günlüğü - Birkaç gün önce atanan TENMAK Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü Başkanı Ömer Faruk Tunçbilek, tüm sektör paydaşlarını iş birliği için TENMAK’a davet ederek, hidrojen raporunun tamamlanarak Bakanlığa sunulduğunu belirtti.

Fiziksel Varlık Yönetimi Konferansı'ında "Enerji Sektöründe Yeşil Hidrojen ile Gelecek Sürdürülebilir Dönüşüm" panelinde konuşma yapan TENMAK Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü Başkanı Ömer Faruk Tunçbilek, hidrojen konusunda kamu ayağı olarak Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu’nun (TENMAK) bütçe, organizasyon yapısı ve paydaşlar olmak üzere 3 tane saç ayağı olduğunu belirterek, hidrojenle ilgili strateji belgesinin hazırlandığını ve ilgili Bakanlığa sunulduğunu duyurdu. Tüm sektör paydaşlarına TENMAK ile iş birliği yapmak için çağrıda bulunan Tunçbilek, rapora göre hedefin 2030’da 2 GW, 2035’te 5 GW ve 2053’te 70 GW kapasiteye ulaşmak olduğunu dile getirdi.

TENMAK HİDROJENDE RENK VERMEDİ

TENMAK’a 06 Aralık 2022 tarihinde atanan Tunçbilek, panel izleyicilerinin fosil yakıt zengini ülkelerin mavi amonyaka yönelmelerini hatırlatarak “Hidrojende renk konusunda hangi tarafta olacaksınız” sorusuna şu sözlerle karşılık verdi:

“Suudi Arabistan’ın veya petrol zengini ülkelerin de karbon yakalamaya yatırım yapmalarındaki önemli sebeplerden birisi de mevcut üretim sahalarına daha verimli hale getirmek. Karbonun yer altına enjeksiyonuyla birlikte yer üstüne çıkmayan petrol kaynaklarını çıkarma ve verimliliği sağlamak. Aslında bunlar için de yeni renk topları belirlenebilir. Ama bizim TENMAK olarak önceliğimiz yeşil hidrojen. Tabi diğer renkleri de yok saymıyoruz, ekosistemin içinde tutmaya çalışıyoruz. Çağrımızın kamu tarafından verilecek destek ve hibe 50 milyon lira hidrojen, 50 milyon lira ise karbon yakalama hibeleri olacak. Ama ben renk vermeyeyim".

Ezgi ACER - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler