1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Termik tesis başvurusunda kül sahası için kamulaştırma şartı

Termik tesis başvurusunda kül sahası için kamulaştırma şartı

Termik santral lisans başvurularında, kül depolama sahaları için ayrıca kamulaştırma kararı alınması gerekecek.

Termik tesis başvurusunda kül sahası için kamulaştırma şartı

Enerji Günlüğü - EPDK, termik santral lisans başvurusu yapılırken, kül depolama sahaları için ayrıca kamulaştırma kararı alınması şartı getirdi. Nükleer tesislerde ise bundan böyle imar planının kesinleşmesi zorunlu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Önlisans ve Lisans İşlemleri ile İlgili Başvurulara İlişkin Usul ve Esasların eklerinden “Ek-4: Lisans Başvurusunda Sunulması Gereken Bilgi ve Belgeler Listesi”nde değişiklik yaptı. 

Buna göre söz konusu listenin “Önlisans Döneminde Tamamlanması Gereken İş ve İşlem Belgeleri” başlıklı 10’uncu maddede “Orman kesim izni” olarak ifade edilen hüküm başlığı “Önlisans kapsamındaki orman izni” olarak değiştirildi. 

Bu kapsamda bundan böyle, yerli madenler ve ithal kömüre dayalı termik santral projelerinin kül depolama sahası içinde yer alan özel mülkiyete konu taşınmazlara ilişkin de kamulaştırma kararı alınması gerekecek.

DEĞİŞİKLİK LİSANS TADİLİ BAŞVURULARINDA DA GEÇERLİ OLACAK

EPDK, Önlisans ve Lisans İşlemleri ile İlgili Başvurulara İlişkin Usul ve Esasların eklerinden “Ek-5: Önlisans ve Lisans tadil Başvuruları ile Birleşme Bölünme Tesis/Proje Devri Onay Başvurularında ve Bildirimlerinde Sunulması Gereken Bilgi ve Belgeler Listesi”nde de değişiklik yaptı. 

Buna göre lisans tadili ve/veya birleşme, bölünme ya da devir başvurularında kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlarla ilgili olarak; ilgili kamu kurum veya kuruluşu tarafından devrine muvafakat verilen taşınmazın devir bedelinin, “lisans” sahibi tüzel kişi tarafından ilgili kurum veya kuruluşun hesabına yatırıldığını gösterir yazının ibraz edilmesi gerekecek. Daha önceki düzenlemeye göre, başvurucunun önlisans sahibi olması yeterli kabul ediliyordu. 

Devir, birleşme, bölünme nedeniyle yapılacak lisans tadili başvurularında; yerli madenler ve ithal kömüre dayalı termik santral projelerinin kül depolama sahası içinde yer alan özel mülkiyete konu taşınmazlara ilişkin de kamulaştırma kararının alınması gerekecek.

NÜKLEER TESİS LİSANSI İÇİN İMAR PLANI KESİNLEŞMEK ZORUNDA

Bir diğer değişiklik ise nükleer santrallerle ilgiliydi. Bundan böyle nükleer santrallerde üretim tesisinin kurulacağı sahaya ilişkin tahsis işlemlerinin yapılması için; üretim tesisine ilişkin nazım ve uygulama imar planlarının kesinleşmesi gerekecek. 

Nükleer tesislerle ilgili önceki hüküm, üretim tesisinin inşaatına başlanabilmesi için gerekli olan proje ya da kat’i proje onayının alınmasını gerektiriyordu ve proje ya da kat’i proje onayı yerine ön proje onayı da kabul ediliyordu.

Önceki ve Sonraki Haberler