1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Tesis dönüşümlerinde YEKDEM süresi değişmeyecek

Tesis dönüşümlerinde YEKDEM süresi değişmeyecek

Birleşik yenilenebilir tesisler ve destekleyici kaynaklı tesislere dönüşecek üretim tesislerinin YEKDEM süreleri değişmeyecek.

Tesis dönüşümlerinde YEKDEM süresi değişmeyecek

Enerji Günlüğü - Birleşik yenilenebilir tesisler ve destekleyici kaynaklı tesislere dönüşecek üretim tesislerinin YEKDEM süreleri değişmeyecek. 

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yayımlandı. 

Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi ve Destekleyici Kaynaklı Elektrik üretim tesisi kavramlarının Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’ne girmesiyle, bir uyumlaştırma düzenlemesi olan değişiklikler; 01 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla yürürlük kazanacak. 

Değişikliğe göre birleşik yenilenebilir elektrik üretim tesisinde üretilerek sisteme verilen net enerji miktarı, üretim tesisinde kullanılan yenilenebilir enerji kaynakları için belirlenen fiyatlardan en düşük olanı üzerinden ve tesisin kalan süresi için YEKDEM kapsamında değerlendirilecek. 

Destekleyici kaynaklı elektrik üretim tesisinde kullanılan enerji kaynaklarının tamamının yenilenebilir olması halinde, bu tesiste üretilerek sisteme verilen net enerji miktarı, üretim tesisinde kullanılan ana enerji kaynağı için belirlenen fiyat üzerinden ana kaynağa dayalı ünitenin kalan süresi üzerinden YEKDEM kapsamında değerlendirilecek.

DÖNÜŞÜM YEKDEM SÜRESİNİ DEĞİŞTİRMEYECEK
Ayrıca YEKDEM kapsamındaki üretim tesislerinin, tamamı yenilenebilir olmak üzere destekleyici kaynaklı elektrik üretim tesisi ile birleşik yenilenebilir elektrik üretim tesisine dönüştürülmesi durumunda, söz konusu tesisin YEKDEM yararlanma süresinde değişiklik yapılmayacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler