1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TET, Kuzey Afrika’da büyümeye kararlı

TET, Kuzey Afrika’da büyümeye kararlı

Enerji Günlüğü - 2013 yılının ilk ticari heyet gezisini elektrik ve elektronik sektöründen 14 firma ile birlikte Fas ve Cezayir’e gerçekleştiren TET,...

TET, Kuzey Afrika’da büyümeye kararlı

Enerji Günlüğü - 2013 yılının ilk ticari heyet gezisini elektrik ve elektronik sektöründen 14 firma ile birlikte Fas ve Cezayir’e gerçekleştiren TET, önemli ticari anlaşmaların ilk adımını attı. Kuzey Afrika Bölgesini yakından takip eden sektör için Cezayir ve Fas, potansiyelleri ile dikkat çekerken Cezayir ile Türkiye arasındaki ticarette yüzde 15 - 30 aralığında seyreden yüksek gümrük vergileri sorun yaratmaya ve rekabet avantajımızı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Cezayir, Avrupa Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olup da halen Türkiye ile STA imzalamamış ülkelerden biri. Cezayir’de durum böyleyken Fas ile Türkiye arasında imzalanan STA kapsamında ithalatta Gümrük Vergisi oranları yüzde 2.5 - 5 aralığında ve önümüzdeki süreçte vergilerin sıfırlanması söz konusu.

İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Kuzey Afrikapazarını önemsediklerini ancak Cezayir ile AB arasında var olan Serbest Ticaret Anlaşmasının, Türkiye ile Cezayir arasında imzalanmamış olmasının ihracatçıların önündeki en önemli engellerden biri olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Cezayir ile STA’mızın olmaması ihracatçımızın aleyhine işliyor. Ekonomi Bakanlığımızın bu konudaki girişimleri devam etse de maalesef henüz sonuç alınmış değil. Diğer taraftan, sektörümüzde yer alan ürünlerin Serbest Ticaret Anlaşmamız bulunan Fas’a ithalatında uygulanan ve halihazırda yüzde 2.5 - 5 aralığında seyreden gümrük vergileri ise 1 Ocak 2015 tarihine kadar aşama aşama kaldırılacak. İspanya ve Fransa’nın güçlü olduğu bu ülkede rekabet gücümüzü artırabileceğimize inanıyorum.”

Ebiçlioğlu, 14 firmayla katıldıkları ticari heyet organizasyonundan olumlu geri dönüşler aldıklarını ve önümüzdeki dönemde bu yöndeki çalışmalarının devam edeceğini belirtti. 

Önceki ve Sonraki Haberler