1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Tivnikli`den Dicle`de elektrik abonelerine 640 milyon TL`lik jest

Tivnikli`den Dicle`de elektrik abonelerine 640 milyon TL`lik jest

Enerji Günlüğü - Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak'ta geçmiş dönem elektrik borçlarının ana parasını tek seferde ödeyenler,...

Tivnikli`den Dicle`de elektrik abonelerine 640 milyon TL`lik jest

Enerji Günlüğü - Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak'ta geçmiş dönem elektrik borçlarının ana parasını tek seferde ödeyenler, faiz ve gecikme bedeli ödemeyecek. Kendi başvuranlara "kaçak" muamelesi de yapılmayacak. 

Türkiye’de en yüksek kayıp kaçağın olduğu Dicle Dlektrik Dağıtım Bölgesi'nin özel sektöre devir süreci tamamlandı. 387 milyon dolar bedelle İşkaya-Doğu Ortak Girişim Grubu’na satılan Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin devir töreni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bazı bölge milletvekilleri ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş'ın da katılımıyla gerçekleştirildi.

ANA PARAYI ÖDEYENE FAİZ YOK!

Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli, devraldıkları Dicle bölgesindeki elektrik aboneleriyle ilgili yeni bir sayfa açmak istediklerini söyledi. Bugüne kadar ödenmemiş geçmiş dönem borçlarını ay sonuna kadar tek seferde ödeyenlerden sadece ana parayı tahsil edeceklerini gecikme bedeli ve faiz tahakkuklarını almayacaklarını açıkladı. Kampanyanın, yaklaşık 750 milyon liralık ana para ile 640 milyon liralık faiz ve gecikme bedeli borcunu kapsadığını kaydeden Tivnikli, aboneleri kampanyadan yararlanmaya çağırdı.

BAKAN İSTEDİ, SÜRE UZATILDI

Bu arada kaçak kullanıma da değinen Tivnikli, "Yeni bir sayfa açılacak. Kendileri başvuranlara kaçak cezası kesilmeyecek. Ancak başvurmayanlar tespit edilirse kaçaklara karşı her türlü hukuki müeyyide uygulanacaktır" dedi. Tivnikli, "gecikme bedeli ve faiz" affı kampanyasının süresini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın ricası üzerine bir ay uzattı. Bu çerçevede kampanyadan yararlanmak isteyenlerin 31 Ağustos 2013'e kadar başvurması gerekiyor.

BÖLGEYİ KLİMA İLE SERİNLETEMEYİZ

Bölgede elektrik israfının önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Tivnikli, bilinçli ve kanuni tüketimin önemini vurguladı. Abdullah Tivnikli "Bu yaz sıcağında Urfa, ve Diyarbakırı klima ile serinletmeye kimsenin gücü yetmez" diye konuştu. Dicle Bölgesi'nin, elektrik dağıtımındaki verimlilik ve hizmet kalitesinin artırılması açısından ülke genelindeki en kririk bölge olduğunun altını çizen Tivnikli, burada sağlanacak başarının ülkenin bütünü açısından da değer taşıdığını ifade etti.

YILMAZ: ENERJİ FATURASI DÜŞÜRÜLECEK

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Dicle EDAŞ'ın devir töreninde konuşurken, enerjinin Türkiye açısından önemli olduğunu belirterek ekonomi yönetimi olarak bu konunun üzerinde durduklarını söyledi. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’ın katılımıyla enerji verimliliğine ilişkin bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Yılmaz, enerji verimliliği ile ilgili somut adımlar atılacağını bildirdi. Bu kapsamda yıllık 60 milyar doları bulan enerji faturasının azaltılması hedefleniyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ PERFORMANSI ARTIRACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız da konuşmasında çözüm sürecine dikkat çekerek büyümenin en temel kaynağının istikrar olduğunu söyledi. Yıldız, çözüm süreci ile birlikte Türkiye’nin daha fazla bir performans yakalayacağını ifade etti. Kayıp kaçak yükünün azaltılması gerektiğini ifade eden Yıldız, Dicle EDAŞ’ın çıkarılması halinde toplam kayıp kaçağın Türkiye genelinde yüzde 9.4’e ineceğini kaydetti.

KAÇAK AZALIRSA ELEKTRİK UCUZLAYABİLİR

Dicle EDAŞ'ın devir teslim töreninde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de kayıp kaçakların AB ortalamasına düşmesiyle birlikte elektrik fiyatlarının düşebileceğini de vurguladı. Özelleştirme sürecinin elektrik üretim santralleriyle devam edeceğini bildiren Bakan Şimşek, milli piyango ile birlikte köprü ve otoyolların özelleştirmesi olduğunu aktardı. Şimşek, özelleştirme performansı açısından başarılı bir yıl geçirildiğini belirtti.

KAÇAK DÜŞECEK, YILDA 350 MİLYON GELECEK

Dicle EDAŞ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak illerini kapsıyor. Dicle EDAŞ'ın abone sayısı l milyon 46 bine elektrik tüketimi 5.214 GWh'ye ulaşıyor. Dicle EDAŞ bölgesi, özelleştirme ihalesinde en iyi teklifi sunan, İşkaya-Doğu Ortak Girişim Grubu tarafından 26 yıllığına 387 milyon dolara alındı. Bu bölgede 2007 ve 2012 yılları arasında kayıp-kaçak oranı yüzde 64 ile 73 arasında değişti. Yüzde 72'lik kayıp-kaçağın yıllık maliyetinin 5.4 milyar lira olduğu belirtiliyor. İşletme hakkını satın alan şirket her yıl bu oranı yüzde 10 azaltmayı taahhüt etti. Bu hedefin gerçekleşmesi durumunda devletin kasasına her yıl 350 milyon lira gireceği hesaplanıyor.

KAÇAK KULLANIMDA REKORTMEN BÖLGE

En çok kaçak elektrik kullanımı “abone sayısı bakımından” yüzde 81.6 ile Dicle EDAŞ kapsamındaki Şırnak ilinde gerçekleşti. Şırnak’tan sonra en çok kaçak elektrik kullanan şehirler ise Mardin (76.1), Hakkari (74.9), Diyarbakır (72.3), Batman (70.1), Şanlıurfa (67.6), Ağrı (54.3), Muş (53.2), Bitlis (53.0), Siirt (48.6) ve Van (44.3) oldu.

Tüketim miktarı bakımından en fazla kaçak elektriği yıllık bazda 3.8 milyar kilovatsaat (kwh) ile Şanlıurfa kullandı. 2010 yılına göre kaçak oranı yüzde 12 artış gösteren Şanlıurfa’yı 3.3 milyar kwh ile Diyarbakır, 3.1 milyar kwh ile Mardin, 1 milyar kwh ile de Şırnak ve Batman izledi. Ülke genelinde ise son 10 yılda kaçak elektrik kullanan kişilerden 2.5 milyar lira tahsil edildi...

Ancak 2011 verilerine göre, miktar bazındaki kayıp kaçak elektrikte ülke geneline bakıldığında, İstanbul Avrupa Yakası, İstanbul Avrupa Yakası, Mersin, İzmir ve Antalya da ilk 10'luk listede yer alıyor.

Mehmet KARA - Diyarbakır

Önceki ve Sonraki Haberler