1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. TMO, Afyon fabrikasında biyokütle santrali kuracak

TMO, Afyon fabrikasında biyokütle santrali kuracak

TMO Afyon Alkaloidleri Fabrikası İşletme Müdürlüğü, Afyonkarahisar’daki fabrikasının ısı ihtiyacı için doğal gaz kullanımını azaltacak. Fabrika haşhaş atıklarını yakarak fabrikanın enerji ihtiyacını karşılayacak.

TMO, Afyon fabrikasında biyokütle santrali kuracak

Enerji Günlüğü - Afyonkarahisar’daki Alkaloid Fabrikasında ihtiyaç duyulan enerjinin karşılanması için biyokütle tesisi kurulacak. Tesiste fabrikadan çıkan haşhaş küspesi ve haşhaş kapsülleri yakılacak.

TMO Afyon Alkaloidleri Fabrikası İşletme Müdürlüğü, Afyonkarahisar İli, Bolvadin İlçesinde 9,91 MW kapasiteli “Yeşil Enerji” projesini hayata geçirmeyi planlıyor. Projenin değeri 35 milyon TL olarak hesaplanıyor.

GÜNDE 95 TON HAŞHAŞ KÜSPESİ VE KAPSÜLÜ YAKILACAK

Proje kapsamında , yaklaşık 15 bin metrekarelik alan üzerinde 8.527.858,7 kcal/h ısıl gücünde bir adet akışkan yataklı yakma kazanı kurulacak. Tesis alanında mevcut durumda yer alan enerji ve ısı santrali bölümünde yer alan genleşme tankından kazan besi kollektörüne gelen 150 0C sıcaklığındaki su buradan akışkan yataklı yakma kazanına besleme suyu olarak gönderilecek. 

Yakma kazanında yakıt olarak Afyon Alkaloid Fabrikasından çıkacak olan haşhaş küspesi ve düşük morfin içerikli ve işlenmesi ekonomik olmayan haşhaş kapsülleri yakılacak. Kazanda günde 95 ton yakıt 850- 900 0C civarında yakılacak. Yakma sonucu besleme suyundan 9.917,84 kW ısı elde edilecek. Üretilen enerji (buhar) Alkaloid Fabrikasında kullanılacak. 

Akışkan yataklı yakma kazanı mevcut durumda Alkaloid Fabrikası alanı içerisinde yer alan ve doğal gaz kullanılarak fabrikanın ihtiyacı olan buhar enerjisinin üretildiği enerji ve ısı santrali ile bağlantılı olarak çalışacak. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler