1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. TMSF’den Van’a 45 MW’lik güneş santrali

TMSF’den Van’a 45 MW’lik güneş santrali

Enerji Günlüğü - Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim AŞ tarafından Van’ın Tuşba İlçesi’ne 45 MW’lik güneş santrali kuruluyor. Enerji Piyasası...

TMSF’den Van’a 45 MW’lik güneş santrali

Enerji Günlüğü - Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim AŞ tarafından Van’ın Tuşba İlçesi’ne 45 MW’lik güneş santrali kuruluyor. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulumu’nun (EPDK) 2015 yılında açtığı güneş enerjisi santrali lisans yarışmasını kazanan Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sanayi Ticaret AŞ, 3 Kasım 2016 tarihli önlisans kapsamındaki 45 MW’lik güneş santralini hayata geçiriyor. Proje Van’ın Tuşba ilçesi Arısu mahallesi mevkiinde, Arısu Güneş Enerjisi Santrali adıyla 750 bin MW’lik alana kuruluyor. Santralde yılda ortalama 90 milyon kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. Arısu GES, ulusal şebekeye Van 380 TM’nin 154 kV barası üzerinden bağlanacak. 

MERA ALANI ÇEKİNCELERİ 

Proje sahasının, orman açısından yasaklı alanlarda bulunmadığını gösteren Ekosistem Değerlendirme Raporu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca da uygun görüldü. Proje için hazırlanan ÇED Raporu ile ilgili olarak geçtiğimiz Ocak ayında Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirildi. Yöre halkının projeye ilişkin çekinceleri, sahanın mera alanı olması, dolayısıyla büyükbaş ve küçükbaş hayvanların otlak alanı olarak kullanıldığı ve projenin uygulanmasıyla hayvancılık faaliyetlerinin zarar görmesi üzerine yoğunlaşmıştı. 

ÇED RAPORU HALKIN GÖRÜŞÜNE AÇILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, halkın katılımı toplantısındaki çekincelerin dinlenmesinden sonra son şekli verilerek sunulan ÇED Raporu’nu nihai olarak kabul etti. Rapor 10 günlüğüne halkın görüşüne açıldı. Bu sürenin sonunda, yani 21 Ağustos 2017 itirabariyle, ÇED süreciyle ilgili herhangi bir olumsuzluk ortaya çıkmadığı takdirde Arısu GES’in hayata geçirilme sürecinin hızlanması bekleniyor. 

TMSF YÖNETİMİNDE

Arısu GES’i hayata geçirecek lisans sahibi Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sanayi Ticaret AŞ, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kayyum atanan, ardından yönetimi TMSF’ye devredilen Kayseri merkezli Boydak Grubu bünyesinde bulunuyor. 

Mehmet KARA 

Önceki ve Sonraki Haberler