1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. TN Maleik, elektriğini buhardan çıkaracak

TN Maleik, elektriğini buhardan çıkaracak

TN Maleik Petrokimya, Kocaeli’de maleik anhidrit üretimi yapacağı tesiste üretimde oluşacak buharı elektriğe çevirerek elektrik ihtiyacını karşılayacak. Şirket bu amaçla 74 MWt (15,6 MWm) türbin gücünde Buhar Türbin Enerji Santrali kuracak.

TN Maleik, elektriğini buhardan çıkaracak

Enerji Günlüğü - TN Maleik Petrokimya A.Ş. firması tarafından Kocaeli İli, Dilovası İlçesi, GEBKİM (Kocaeli- Gebze V. İhtisas (Kimya) OSB)’de Buhar Türbin Enerji Santrali (74 MWt) kurulması planlanıyor. Projenin değeri yaklaşık 391 milyon TL olarak hesaplanıyor. 

Proje ile şirketin maleik anhidrit üretimi yapacağı tesiste üretimde oluşacak buharın elektriğe çevrilmesi amacı ile alana “74 MWt (15,6 MWm)” türbin gücünde “Buhar Türbin Enerji Santrali” kurulacak. Şirket daha önce 45 MWt gücünde Buhar Türbin Enerji Santrali için yatırıma başlamıştı ancak revizyona giderek santralin gücünü arttıracak. 

70 TON BUHAR ELEKTRİĞE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Tesiste üretim sürecinde tüm yanma prosesleri sonucunda yaklaşık 100 ton buhar elde edilecek. 30 ton buhar Proses için 70 ton buhar ise Buharlı Türbine gönderilerek elektrik üretimi için kullanılacak. Buharlı Türbin vasıtası ile üretilen Elektrik, Şebekeden satın almak yerine Tesis elektrik tüketimi için kullanılacaktır ayrıca ihtiyaç fazlası üretilen elektrik GEBKIM Ana hattı üzerinden şebekeye satılacak. 

TESİSİN İŞLEYİŞİ

Tataristan Cumhuriyeti Devlet İştiraki TATNEFT Grubu’nun Türkiye’deki ilk yatırımı olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, GEBKİM ve TATNEFT arasından imzalanan “Kimya Sanayii Alanında İş birliği Protokolü” çerçevesinde yapılan yatırımda üretim safhasında 120 kişinin istihdam edilecek. Sıvı Maleik Anhidrit üretecek olan tesisin 2024 yılı sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.

Kaplamalar ve polimerlerdeki uygulamalar için endüstriyel olarak büyük ölçekte üretilen maleik anhidrit, terfi ettirilmiş bir V-P-0 katalizörü üzerinde n-bütanın hava ile kısmi oksidasyonu ile üretiliyor. Tesiste Maleik Anhidrit üretimi Proses sürecinde ortaya çıkan ısı ve buna bağlı elde edilen kızgın ve hareket ettirme potansiyeli oldukça yüksek olan basınçlı buhar türbin kanatlarını döndürür ve mekanik bir enerji oluşturulur. Buhar türbininden elde edilecek mekanik enerji genellikle jeneratör yardımı ile elektrik enerjisine çevrilir.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler