1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TOBB: ÖTV iadesi 10 numara yağın sonunu getirecek

TOBB: ÖTV iadesi 10 numara yağın sonunu getirecek

Enerji Günlüğü - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), özel tüketim vergisi iadesi uygulamasının akaryakıt sektöründe yaşanan 10 numara yağ sorununu...

TOBB: ÖTV iadesi 10 numara yağın sonunu getirecek

Enerji Günlüğü - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), özel tüketim vergisi iadesi uygulamasının akaryakıt sektöründe yaşanan 10 numara yağ sorununu ortadan kaldıracağı görüşünde...
TOBB bünyesindeki Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi, Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi ve Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi ortak bir açıklama yaparak, Maliye Bakanlığı’nın Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No:25) ile başlayan “ÖTV iadesi” uygulamasının, 10 Numara yağ adı altında sahte akaryakıt satışlarına karşı son derece başarılı sonuçlar vermeye başladığını vurguladılar. ÖTV iadesi uygulamasının 10 numara yağın sonunu getireceğinin ifade edildiği ortak açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altında faaliyet gösteren Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi, Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi ve Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi olarak kaçak akaryakıt ve sahte akaryakıt konularında devletimizin son aylarda peşpeşe almış olduğu idari ve mali tedbirleri memnuniyetle izlemekteyiz. Özellikle 10 numara yağ adı altında yapılan sahte akaryakıt ticareti, son beş yılda yaklaşık 5,5 milyar TL vergi kaybına yol açmış ve neden olduğu kazalar ve can kayıpları ile çevre ve insan sağlığını tehdit eden bir uygulama haline gelmiştir.
Sektör meclislerimiz, özellikle 10 numara yağ adı altında yapılan sahte akaryakıt faaliyetlerine karşı Maliye Bakanlığımızın tecil/terkin sistemi yerine getirdiği ÖTV İadesi uygulamasının petrol piyasasında son derece olumlu sonuçlar vermekte olduğunu yakından gözlemlemektedir. Yine son zamanlarda kamuoyuna yansıyan haberler bu alanda yapılmakta olan yoğun denetimlerin ve kamu birimlerimizin kaçağa karşı yaptığı mücadelenin etkili olmaya başladığını göstermektedir.
Meclislerimiz 10 numara yağ adı altında yapılan bu faaliyetlerin neden olduğu vergi kayıplarını, haksız rekabeti, çevre ve insan sağlığına yönelik yarattığı sorunları birçok kez dile getirmiş, çözüm olarak özellikle ÖTV iade uygulamasını önerisi olarak sunmuştur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığımızın gerçek sanayicimizin de zarar görmemesini teminen, ÖTV iade sürecini etkin ve hızlı bir şekilde işletmek için yoğun çaba içinde olduğunu da görmekteyiz."
2013 yılında 10 numara yağ yerine resmi yollardan yapılacak motorin satışlarından devletin en az 1 milyar TL ek ÖTV geliri sağlamasının beklendiği belirtildi. Ortak açıklamada "Tüm Kamu Birimlerimize ortaya koydukları irade nedeniyle şükranlarımızı sunuyoruz" denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler