1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Tokat`taki lisanssız RES elektrik satmaya başladı

Tokat`taki lisanssız RES elektrik satmaya başladı

Enerji Günlüğü - (ÖZEL HABER) Tokatlı işadamı Ahmet Duran Yalçın'ın lisanssız rüzgar enerjisi santrali 11 cent/kWh fiyattan şebekeye elektrik...

Tokat`taki lisanssız RES elektrik satmaya başladı

Enerji Günlüğü - (ÖZEL HABER) Tokatlı işadamı Ahmet Duran Yalçın'ın lisanssız rüzgar enerjisi santrali 11 cent/kWh fiyattan şebekeye elektrik satışına başladı.

Tokatlı işadamı Ahmet Duran Yalçın, işletmesinin bahçesine teknolojisi, imalatı ve kurulumu yüzde 100 yerli olan rüzgar türbini dikti. Yalçın'ın ısı sistemleri konusunda faaliyet gösteren işletmesinin bahçesine dikilen türbin, TEDAŞ yetkililerinin yaptığı incelemeler sonucu verilen onayla birlikte, 18 Ağustos 2015 tarihinden itibaren şebekeye elektrik vermeye başladı.

YATIRIMIN YARISI HİBE

Northel Enerji tarafından üretilen 100 kW gücündeki rüzgar türbininin kurulum dahil toplam maliyeti 190 bin doları buldu. Bu yatırım tutarının yüzde 50'lik bölümü Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından karşılandı.

İşletmeci Ahmet Duran Yalçın, rüzgar türbininin yerli üretim olması sayesinde, şebekeye verdiği elektriğe yabancı teknoloji türbinlere oranla yüzde 50 daha yüksek fiyattan sattığını belirtti. Yalçın, harcamanın 95 bin dolarlık kısmı da Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından hibe şeklinde desteklendiği için bu yatırımın en geç 3.5 yıl içinde kendisini amorti edeceğini vurguladı.

KWH BAŞINA 11 CENT

Ahmet Duran Yalçın, işletmesinin aylık ortalama 6 bin TL'lik elektrik tüketimi bulunduğunu aktaran Ahmet Duran Yalçın, "Şimdi rüzgar türbinindeki üretimimizle tüketimimiz aşağı yukarı kafa kafaya gelecek. Aslında projeyi hazırladığımızda aylık elektrik faturamız 3.500 TL civarındaydı. Kapasitemizi yüzde 100 artırınca sarfiyatımız da arttı. Türbinimizin yerli teknoloji olması da çok önenmli. Yerli ürünlerde en büyük avantaj, şebekeye satılan elektriğin fiyatının kWh başına 7.3 cent yerine 11 cent" dedi.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler