1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Toros, Balıkesir’de biyogaz kapasitesini arttıracak

Toros, Balıkesir’de biyogaz kapasitesini arttıracak

Balıkesir’deki Gönen Biyogaz Santrali’nde günde yaklaşık 51 ton atık işleme kapasitesinin 480 ton/güne çıkarılması ve kurulu gücün de 3,62 MW’dan 5,22 MW’e çıkarılması planlanıyor. 

Toros, Balıkesir’de biyogaz kapasitesini arttıracak

Enerji Günlüğü - Balıkesir İli, Gönen İlçesinde Toros Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. tarafından işletilmekte olan entegre Gönen Biyogaz Enerji Üretim Santralinde gübre üretiminde kapasite artışı planlanıyor.

Yaklaşık 38 milyon TL değerindeki proje kapsamında Kompost, Organomineral Gübre, Sıvı Organomineral Gübre Üretim Tesisinde kapasite artırımı yanında, Biyogaz Tesisleri kapsamında 1 adet Sıvı Fermente Ürün Depolama Alanı, 1 adet Katı Fermente Ürün Depolama Alanı yapılacak.

Tesiste, günde toplam 480 ton atık; geri devir suları (875,8 ton/gün) ve yıkama vb sular (31,2 ton/gün) karıştırıldıktan sonra biyometanizasyon işlemi ile oksijensiz ortamda işlenerek azami 54,11 ton/gün biyogaz ve katı fermente (404,8 ton/gün) ve sıvı fermente (928,1 ton/gün) elde edilmesi, biyogazdan da 5,221 MWe enerji elde edilmesi planlanıyor. 

404,8 ton/gün katı fermentenin nemi gittiğinde kalan 217,9 katı fermentenin Kompost Tesisinde hammadde olarak kullanılması ile kompost ürün (117,6 ton/gün) , kompost ürünün de Organomineral Gübre Üretim Tesisinde hammadde olarak kullanılması ile “organomineral gübre (30.780 ton/yıl)” üretilmesi planlanıyor. Biyogaz Tesisinde elde edilen sıvı fermentenin 52,3 ton/günlük kısmının evaparatördeki işlemleri sonrası 7,3 ton/günlük kısmının Sıvı Organomineral Gübre Üretim Tesisinde hammadde olarak kullanılması ile de “sıvı organomineral gübre (10.779 ton/yıl) ” üretilmesi planlanıyor. Kalan 875,8 ton/gün sıvı fermentenin proses geri dönüş suyu olarak Atık Kabul Ünitesine gönderilmesi, sahada en kötü durum gözetilerek (arıza, planlı bakım, satış yapılaması vb) katı fermente ürün ve sıvı fermente ürün depolama alanı kurulması planlanıyor. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler