1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Tosyalı V-Green ile yeşil çelik üretecek

Tosyalı V-Green ile yeşil çelik üretecek

Tosyalı Holding şirketlerinden Tosçelik, hidrojen ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak üretimine başladığı yeşil çelik V-Green’i tanıttı

Tosyalı V-Green ile yeşil çelik üretecek

 

Enerji Günlüğü - Demir-çelik üreticisi Tosyalı, Almanya’nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen dünyanın en önemli çelik fuarı olan Tube & Wire Fuarı’nda dünyanın dört bir yanından gelen müşterilerini ağırladı. Tosyalı, fuar sırasında gerçekleştirilen galada sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarını ve yeşil çelik vizyonunu temsil eden ‘Tosyalı V-Green’ markasını da tanıttı.  

Galada bir konuşma yapan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı; “Bugün geldiğimiz nokta yıllardır kararlılıkla devam ettirdiğimiz sürdürülebilirlik yatırımlarımızın bir sonucu. Karbon emisyon değerlerimizi düşürmekte aldığımız yol tüm uluslararası sertifikasyonlarla belgelendi. Bunu taçlandırmak için ‘Tosyalı V-Green’ markamızı burada sizlere ilk defa sunuyoruz. ‘Tosyalı V-Green’ bir vizyonu, yeşil dönüşüm dünyasına açılan yeni bir sayfayı temsil ediyor. Bunun arkasında teknoloji, inovasyon, yenilenebilir enerji, üretim süreçlerinin her noktasında döngüsel üretim odaklı yaklaşım, suyu, enerjiyi, havayı ve hatta tozu bile ziyan etmediğimiz bir sürdürülebilirlik anlayışımız mevcut” dedi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ OLDU

Fuat Tosyalı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 

“Tosyalı olarak 5 yıl içinde dünyanın en büyük 20 şirketi arasında yer alma hedefiyle, sürdürülebilirlik odaklı yatırımlar yaparak global büyümemizi sürdürüyoruz. Bunun için hem yeşil çelik üretecek tesis yatırımları yapıyor hem de bizi daha da güçlendirecek stratejik satın almalar gerçekleştiriyoruz. 

Mevcut yatırımlarımız ve farklı ülkelerdeki tüm yatırım planlarımız tamamen yeşil çelik odaklı. Tosyalı olarak yaptığımız yeni yatırımlarla birlikte Avrupa’nın en büyük çelik boru üreticisi konumundayız. Sadece “Geçen yıl dünyanın çevresinde 16 tur atacak kadar boru ürettik. Türkiye’de Marmara bölgesinde yapacağımız yeni yatırımlarla ERW boru üretim kapasitemizi daha da artırıyoruz” dedi.

Bir süre önce İspanya’nın önde gelen çelik boru üreticilerinden STS fabrikasını satın aldıklarını hatırlatan Fuat Tosyalı, Almanya’nın en önemli çevresel dönüşüm projelerinden biri olan "Ren Su Taşıma Boru Hattı" (RWTL) ihalesini de Tosçelik Spiral’in kazandığını söyledi. Tosyalı, Afrika ve körfez bölgesinde de yeni ve büyük yatırımlar için çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi. 

fuat-tosyali.jpg

İSKENDERUN’DA KARBON SALIMI AZALDI

Fuat Tosyalı, “İskenderun’da hayata geçirdiğimiz Tosyalı Demir Çelik Tesisi’nde kullanılan ve Türkiye’de bir ilk olan Quantum Furnace teknolojisi sayesinde çok daha az karbon salımı gerçekleştiriyoruz. Bu tesiste, ileri teknolojiler, daha verimli hurda kullanımı, güneş gibi yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının kullanımı ile yüzde 30 daha az elektrik enerjisi ve yüzde 15 daha az doğalgaz tüketiliyor. Yaptığımız sürdürülebilirlik odaklı tüm yatırımlarla bu tesis, yüksek fırınlara göre %70, geleneksel ark ocaklarına göre %20 daha az karbon ayak izi sunuyor” diye konuştu.

Güneş ve hidrojen gibi yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yatırım yaptıklarını dile getiren Fuat Tosyalı, “Aynı anda tüm tesislerimizde yaptığımız yatırımlarla hayata geçirdiğimiz GES projesi ile 235 MW kurulu güce ulaşarak dünyanın en büyük çatı üstü GES’ine sahip şirketi konumuna ulaşmış durumdayız. Bu projeyle yaklaşık 171 milyon kg karbon salımını engelleyerek aynı zamanda dünyanın en yeşil çelik üretimini yapan çelik üreticilerinden biri olduk. 2025 yılı itibarıyla planladığımız GES yatırımlarıyla öz üretimimizden temin ettiğimiz elektrik, toplam elektrik kullanımımızın büyük kısmını oluşturacak.” dedi.

 Türkiye’nin global yeşil çelik üreticisi Tosyalı, 3 kıtada sayıları 40’a yaklaşan tesis, 10 milyon ton yıllık üretim kapasitesi ve yaklaşık 15.000 çalışanıyla büyümeye devam ederken katıldığı fuarlarda da sürdürülebilirlik odaklı yenilikçi ürünleriyle demir-çelik sektörünün öncüsü olmaya devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler