1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TotalEnergies ile Aramco petrokimya tesisi kuracak

TotalEnergies ile Aramco petrokimya tesisi kuracak

TotalEnergies ile Aramco ortaklığında Suudi Arabistan’da yeni bir petrokimya kompleksi kurulacak. Ortaklar kompleks için yaklaşık 11 milyar dolar yatırım yapacak.

TotalEnergies ile Aramco petrokimya tesisi kuracak

Enerji Günlüğü - TotalEnergies ile Aramco, Suudi Arabistan'da yılda 1.65 milyon ton üretim kapasiteli yeni bir petrokimya kompleksi inşa edecek.

Fransı petrol şirketi TotalEnergies ile Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi Aramco'nun Suudi Arabistan'da dev bir petrokimya kompleksi inşa etme konusunda nihai yatırım kararı aldılar. Tesiste, yılda 1.65 milyon ton üretim kapasitesine sahip bir etilen üretim ünitesi, iki modern polietilen ünitesi ve bütadien ekstraksiyon ünitesi bulunacak.

 Aramco yaptığı açıklamada, projenin yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirileceğini, inşaatın 2023'ün ilk çeyreğinde, ticari operasyonların ise 2027'de başlayacağını bildirdi. Yatırımın 4 milyar doları Aramco (%62,5) ve TotalEnergies (%37,5) tarafından öz sermaye ile finanse edilecek.

“Amiral" adını taşıyan tesisin, Suudi Arabistan'ın doğusundaki Jubeyl kentinde bulunan Saudi Aramco Total Rafinerisi ve Petrokimya Şirketi (Satorp) ile entegre edilmesi planlanıyor. Tesiste Satorp'un, kendi rafinerilerinden çıkan gazlar ile naftanın yanında, Aramco'nun tedarik edeceği etan ve benzin yüksek değerli kimyasallara dönüştürülecek.

Önceki ve Sonraki Haberler