1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TotalEnergies ve Air Liquide’den yeşil hidrojen işbirliği

TotalEnergies ve Air Liquide’den yeşil hidrojen işbirliği

Air Liquide’in hidrojen üretimine TotalEnergies temiz elektrik sağlarken, TotalEnergies’in Fransa rafinerisine Air Liquide yeşil hidrojen tedarik edecek.

TotalEnergies ve Air Liquide’den yeşil hidrojen işbirliği

Enerji Günlüğü - Air Liquide Normand'Hy elektrolizörü, TotalEnergies'in Gonfreville'deki rafinerisine uzun vadede, 2026'nın ikinci yarısından itibaren 100 MW'lık elektroliz kapasitesine eşdeğer yenilenebilir ve düşük karbonlu hidrojen sağlayacak. 

Sanayi ve sağlık sektörü için endüstriyel gaz üreten Fransız Air Liquide, Fransa’da hidrojen sektörünü geliştirme yolunda bir adım attı. Air Liquide ve TotalEnergies, Fransa’nın Normandiya kentinde, Gonfreville TotalEnergies Rafinerisi’nde yenilenebilir ve düşük karbonlu hidrojen tedariğine yönelik bir mutabakat imzaladı. Air Liquide, 200 MW kapasiteli Normand’Hy elektrolizörünün inşası için 400 milyon Euro’nun üzerinde bir yatırım yapacağını duyurdu. 

Bu yatırım, Normandiya bölgesindeki karbonsuzlaştırma çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla  Axe Seine’de yenilenebilir ve düşük karbonlu bir hidrojen hareketinin geliştirilmesini katkı sağlayacak. 

YILDA 250 BİN TONA KADAR KARBONDİOKSİT EMİSYONU ÖNLENECEK

Air Liquide Normand’Hy, bugüne kadar geliştirilen en büyük PEM elektrolizörü olacak. Proton Exchange Membrane (PEM) elektroliz teknolojisine dayanan tesis, Air Liquide ve Siemens Energy arasındaki ortak girişim çerçevesinde üretilen ekipmanları entegre edecek. Yılda 250.000 tona kadar CO2 emisyonunu önleyen tesis, Fransa’nın Normandiya kentindeki Port-Jérôme sanayi bölgesinde yer alacak ve Air Liquide’in yerel hidrojen ağının bir parçası olacak.

400 MİLYON EURO’NUN ÜZERİNDE YATIRIM

Air Liquide Normand'Hy elektrolizörü, TotalEnergies'in Gonfreville'deki rafinerisine uzun vadede, 2026'nın ikinci yarısından itibaren 100 MW'lık elektroliz kapasitesine eşdeğer yenilenebilir ve düşük karbonlu hidrojen sağlayacak. Geriye kalan 100 MW ise Normandiya sanayi havzasındaki müşterilere ve düşük karbonlu mobilitenin geliştirilmesine tahsis edilecek. Air Liquide, proje için 400 milyon Euro'nun üzerinde bir yatırım yapacak.  

TOTALENERGİES 100 MW’A KADAR YENİLENEBİLİR ELEKTRİK ÜRETECEK

TotalEnergies, elektrolizöre güç sağlamak için rafinerisine teslim edilen hidrojene karşılık gelen hacimde 100 MW'a kadar yenilenebilir elektrik üretecek. Elektrolizörün elektrik ihtiyacının geri kalanı için Air Liquide, Fransız elektrik şebekesinden düşük karbonlu enerjiyle tamamlanacak uzun vadeli yenilenebilir Enerji Satın Alma Anlaşmaları (PPA) imzalamayı planlıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler