1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TotalEnergies ve QatarEnergy, Irak’ta entegre gaz projesinde anlaştı

TotalEnergies ve QatarEnergy, Irak’ta entegre gaz projesinde anlaştı

TotalEnergies ve QatarEnergy, Irak’ta entegre gaz projesi geliştirme konusunda Irak hükümeti ile anlaştı. Proje ile 3 gaz sahası geliştirilecek, deniz suyu arıtma tesisi kurulacak ve güneş santrali kurulacak.

TotalEnergies ve QatarEnergy, Irak’ta entegre gaz projesinde anlaştı

Enerji Günlüğü - Fransız enerji şirketi TotalEnergies, Irak'ın enerji sektörüne yatırım yapmak için 10 milyar dolarlık anlaşmayı tamamladı. Anlaşma gaz tesisleri, deniz suyu arıtma ve dağıtım sistemi yatırımlarını içeriyor.

Fransız enerji devi TotalEnergy ve ortağı QatarEnergy, Irak'ın enerji sektörüne yaklaşık 10 milyar dolar yatırım yapmak üzere Irak hükümetiyle Gaz Büyüme Entegre Projesi (GGIP) için bir anlaşma imzaladı. Uzun süredir gündemde olan Gaz Büyüme Entegre Projesi (GGIP), gaz tesisleri, deniz suyu arıtma ve dağıtım sistemi yatırımlarını içeriyor. 

IRAKLI ŞİRKET PROJEDE %30 HİSSEYE SAHİP OLACAK

Irak Hükümeti ve TotalEnergies, projede Basrah Oil Company'nin (BOC) %30 hissesi üzerinde anlaştı. TotalEnergy ayrıca Irak Hükümeti ile anlaşarak QatarEnergy'yi projenin %25 hissesini almaya davet etti. Böylece konsorsiyumda TotalEnergy %45, Basrah Oil Company %30 ve QatarEnergy %25 hisseye sahip olacak. 

ANLAŞMA 2021'DE İMZALANMIŞTI

Irak Hükümeti ve TotalEnergies arasında Eylül 2021'de imzalanan ve ülkenin elektrik arzını iyileştirmek için Irak'ın doğal kaynaklarının gelişimini artırmayı amaçlayan anlaşma, o zamandan beri Irak'ta uzun süredir devam eden hükümetler arası anlaşmazlıklar nedeniyle ertelenmişti. Anlaşma, elektrik üretim tesislerine gaz tedarik etmek için üç petrol sahasından gaz üretimini; nehirlerden ve yeraltı sularından tatlı su kullanımına alternatif olarak, bölgesel petrol üretimini artırmak için basınç koruma için su enjeksiyonu sağlamak üzere bir deniz suyu arıtma tesisi inşa etmeyi ve TotalEnergies’in Basra bölgesel şebekesine elektrik sağlamak için 1 GW'lık bir güneş enerjisi santrali geliştirmesini içeriyor. TotalEnergies güneş santrali projesine Suudi Arabistan şirketi ACWA Power’ı davet edecek. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler