1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TPAO Afganistan’da 2 bölgede petrol ve doğalgaz arayacak

TPAO Afganistan’da 2 bölgede petrol ve doğalgaz arayacak

Enerji Günlüğü- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Afganistan arasında 1 yıla yakın süren pazarlıklarda sona gelindi. TPAO 2 ayrı sahada...

TPAO Afganistan’da 2 bölgede petrol ve doğalgaz arayacak

Enerji Günlüğü- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Afganistan arasında 1 yıla yakın süren pazarlıklarda sona gelindi. TPAO 2 ayrı sahada petrol ve doğalgaz arama ve üretim lisansı aldı. Mezar-ı Şerif ve Sandıklı sahalarında yapılacak aramalara ilişkin toplam 150 milyon dolarlık anlaşma 8 Ekim Salı günü imzalandı. 

Afganistan Maden Bakanlığı, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Mezar-ı Şerif ve Sandıklı sahaları için ihaleye çıktı. TPAO, her iki ihale için konsorsiyum ortaklığında teklif verdi ve söz konusu alanlarda arama ve üretim lisansı almaya hak kazandı. 1 yıla yakın süren pazarlık süreci sonrası 8 Ekim tarihinde aralarında TPAO’nun da bulunduğu konsorsiyum üyeleri ile anlaşma imzalandı.

TPAO’NUN PAYI YÜZDE 40

Her iki ruhsat alanında TPAO’nun yüzde 40, DRAGON-OIL’in yüzde 40 ve Afgan yerel şirketi GHAZANFAR GROUP’un da yüzde 20 ortaklığı bulunuyor. Yapılan anlaşmaya göre, Mezar-ı Şerif bölgesindeki aramalar TPAO’nın, Sandıklı sahasındaki aramalar ise DRAGON-OIL’in operatörlüğünde gerçekleştirilecek. Arama ruhsatları 4 yıllık olup, gerekli görülmesi halinde saha operatörünün talebi ile bu süre 8 yıla çıkabilecek. Rezerv tespit edilmesi durumunda ise üretim ruhsat süresi 25 yıl. Yine ruhsat operatörünün talebi ile 10 yıl daha uzatılabilecek. 

“REZERV BULUNURSA TPAO ÜRETİM DE YAPACAK”

Konuyu değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şunları söyledi;

“Aldığımız ruhsat sadece arama değil üretimi de kapsıyor. Bölgede petrol yada doğalgaz rezervi tespit edilirse, üretimini de TPAO’nun içinde bulunduğu konsorsiyum gerçekleştirecek ve buradan da pay alacak. TPAO’nun her iki sahada ortaklığı bulunurken, Mezar-ı Şerif sahasında operatör olarak projeyi TPAO yönetecek.” 

“REZERV TESPİT EDERSEK ALDIKLARI VERGİYİ ARTIRAMAYACAKLAR”

Bakan Yıldız ayrıca şunları söyledi; “İhaleyi kazanmamıza rağmen 1 yıla yakın pazarlık süreci sürdü. Arkadaşlarımız Türkiye’nin çıkarına en uygun sözleşmenin yapılabilmesi için çalıştılar. Bu süreçteki en büyük kazanımlarımızdan biri ekonomik stabilizasyondur. Bu bölgede büyük bir rezerv keşfimiz olursa, sonrasında yapılacak vergi artışlarından TPAO etkilenmeyecek. Oysa birçok ülkede arama faaliyetlerine başladıktan sonra rezerv tespit edildiğinde, ilgili hükümet vergi oranlarında artış yapabiliyor. Bu açıdan bakıldığında bahsettiğimiz konu arkadaşlarımızın önemli bir başarısıdır.” 

“AFGAN HALKININ GÖZÜNDE DİĞER ÜLKERDEN BİR ADIM ÖNDEYİZ”

“Bizim Afganistan’daki en büyük avantajlarımızdan biri tarihi ve kültürel yakınlığımızdır. Bunların yanında son 11 yılda işadamlarımızın faaliyetleri, Afgan halkının gözünde bizi diğer ülkelerden bir adım öne taşımıştır. Bugün, Afganistan’a yatırım için giden işadamlarımız diğer milletlere kıyasla çok daha sıcak şekilde karşılanıyorlar.”

Önceki ve Sonraki Haberler