1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TPAO Diyarbakır Çınarlı'da petrol arayacak

TPAO Diyarbakır Çınarlı'da petrol arayacak

Türkiye Petrolleri, Diyarbakır’ın Çınar ilçesi sınırları içinde Çataltarla-1 tespit kuyusu açarak petrol arayacak.

TPAO Diyarbakır Çınarlı'da petrol arayacak

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrolleri, Diyarbakır’ın Çınar ilçesi sınırları içinde Çataltarla-1 tespit kuyusu açarak petrol arayacak.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Batman Bölge Müdürlüğü tarafından Diyarbakır ili, Çınar ilçesi, Çataltarla köyü mevkiinde yer alan X. Bölge AR/TPO/K/M45-d ruhsat numaralı alanda bir adet tespit sondaj kuyusu açılarak petrol arama faaliyeti yürütülmesi planlanıyor. 

5 milyon lira değerindeki proje kapsamında açılacak Çataltarla-1 tespit kuyusu ile ham petrol rezerv varlığı ve varsa miktarı tespit edilecek. 

Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden alınan arama ruhsatı ile ruhsat sahalarında petrol sondaj işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Bir bölgede petrol çıkarmak için çalışmalarına başlamadan önce o bölge teknolojik aletlerle uzun bir süre gözlemleniyor. Petrol sondajı yapılan bölgenin öncelikle havadan ve karadan fotoğrafları çekiliyor ve yer yapısı inceleniyor. Yeryüzünden ve yerin altından alınan kayaç örneklerine X ışınları yardımıyla kimyasal çözümleme yapılıyor ve oluşumu belirleniyor.  

Petrol ve doğalgaz sondajının yapılacağı bölgenin tespitinden sonra yeraltı bilgilerinin detayına inilmesi için bölgede sismik çalışmalar yapılıyor. Sismik çalışmalar sonucunda sismik haritalar oluşturuluyor. Sismik haritalar ile sahanın jeolojik verileri birleştirilerek arazi üzerinde kazılacak nokta tespit ediliyor. Kule montajı yapıldıktan sonra sondaj işlemine geçilerek programda belirtilen çapta ve özellikteki dizi ile beraber programda belirtilen çaptaki matkap ile sondaja başlanıyor.

Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler