1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TPAO, Diyarbakır elektrik santralinde kapasite arttıracak

TPAO, Diyarbakır elektrik santralinde kapasite arttıracak

TPAO, petrol sahalarındaki petrol kuyularının enerji ihtiyacı için Diyarbakır’daki elektrik santralinde kapasite arttıracak. Santralde petrol kuyularından çıkan ve arıtılacak olan kirli gaz kullanılacak. 

TPAO, Diyarbakır elektrik santralinde kapasite arttıracak

Enerji Günlüğü - TPAO, Diyarbakır’daki Katin Elektrik Santrali’nin kapasitesini 5 MW’dan 26 MW’a çıkaracak. Petrol kuyularından çıkarılan gazın kullanılacağı santralde üretilen elektrik petrol kuyularının elektrik ihtiyacı için kullanılacak.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü tarafından Diyarbakır ili, Kocaköy ilçesi, Çaytepe köyü mevkiinde bulunan Katin sahasında petrol kuyularından çıkan doğalgazdan jeneratörler vasıtası ile elektrik üretilmesi planlanıyor. Katin Sahası Güç Üretim Tesisi Kapasite Artışı Projesi’nin değeri 80 milyon lira olarak hesaplanıyor. 

Proje ile enerji tesisinin elektriksel gücü halihazırda 5 MWe iken kapasite artışına gidilerek elektriksel gücün 25,99 MWe’ye (64,975 MWt) çıkarılması planlanıyor. Enerji tesisinde yakıt olarak petrol kuyularından çıkan ve doğalgaz olarak sisteme verilemeyen kirli gaz arıtılarak doğalgaz motorlarında kullanacak. Üretilen elektriğin TPAO’nun kendi iç tüketiminde kullanılmak üzere dağıtımı yapılacak. Doğalgaz motorlarında üretilen elektrik enerjisi trafolar vasıtası ile TPAO’ya bağlı petrol kuyularını besleyen enerji nakil hatlarına iletilecek.

Ortalama olarak günlük 110.000 Sm3 civarındaki bu doğalgazdan petrol kuyularının ihtiyacının karşılanması düşünülüyor. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü  

Önceki ve Sonraki Haberler