1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TPAO Lüleburgaz’da doğal gaz arayacak

TPAO Lüleburgaz’da doğal gaz arayacak

Türkiye Petrolleri A.O.,  Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde Sakızköy - 1 sondaj kuyusu açarak doğal gaz arayacak.

TPAO Lüleburgaz’da doğal gaz arayacak

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrolleri A.O.,  Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde Sakızköy - 1 sondaj kuyusu açarak doğal gaz arayacak.

Türkiye Petrolleri A.O. Trakya Bölge Müdürlüğü tarafından Kırklareli İli sınırları içerisinde kalan AR/TPO/K/F18-b2 nolu ruhsat alanında Lüleburgaz İlçesi’nde bulunan Sakızköy - 1 Kuyusu adı altında bir noktada doğalgaz arama ve çıkarma faaliyeti planlanıyor. 

Yaklaşık 1 milyon lira değerindeki proje kapsamında, 14 bin 500 metrekarelik alanda 1250 metre derinliğinde sondaj kuyusu açılacak. Sondaj çalışmaları sonrası alanda doğalgazın bulunması halinde çıkarma faaliyeti yapılacak. Sondaj öncesi yapılan çalışmalar ışığında her bir kuyudan günlük maksimum 100.000- 150.000 m3/gün üretim yapılabileceği tahmin ediliyor. 

HAM DOĞAL GAZ BİR DİZİ PROSESTEN GEÇİRİLİYOR

Ham doğal gazda su buharı, hidrojen sülfür, karbon dioksit, helyum, nitrojen v.s., gibi maddeler vardır. Ham doğal gaz boru hatlarına verilmeden önce bir dizi işlemden geçirilerek saflaştırılır ve kurutulur; bunlar gazın içerdiği tüm hidrokarbonların ve akışkanların uzaklaştırılması aşamalarıdır. 

Ham doğal gazla birarada bulunan ve gazın saflaştırılmasıyla elde edilen “Doğal Gaz Sıvıları, NGL” çok değerli yan ürünlerdir ve etan, propan, bütan, izobütan ve pentanlardan oluşan hidrokarbonlardır; bunlardan bazıları sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), bazıları da doğal benzin bileşenleridir. NGL doğal gazdan ayrı satılır ve çeşitli kullanım alanları vardır; bunlar arasında petrol kuyularının verimini artırma, rafineriler ve petrokimya sanayi sayılabilir. Aşağıda gaz işleme prosesinin akım şeması görülmektedir. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler