1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TPAO’nun ortak olduğu Irak Badra sahasında işler yolunda

TPAO’nun ortak olduğu Irak Badra sahasında işler yolunda

TPAO’nun da yüzde 7.5 hisse sahibi olduğu Irak’taki Badra sahasında 2015’te 1.4 milyon ton petrol üretimi yapıldı.

TPAO’nun ortak olduğu Irak Badra sahasında işler yolunda

Enerji Günlüğü - TPAO’nun da yüzde 7.5 hisse sahibi olduğu Irak’taki Badra sahasında 2015’te 1.4 milyon ton petrol üretimi yapıldı.

Rusya'nın Gazprom Neft Şirketi, Irak’taki faaliyetlerine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre Şirket’in Irak’taki Badra petrol sahasındaki üretimi projenin geri ödemesi için yeterli bir seviyede. 2015 yılında toplam 1.4 milyon ton petrol üretimi gerçekleştirilen sahada bu yılın sonuna kadar günlük üretim miktarının 65 bin varile yükselmesi bekleniyor. 

TPAO DA SAHANIN ORTAĞI

Irak doğusunda ve Wasit eyaletinde yer alan Badra petrol sahası, 3 Milyar varil civarında petrol rezervine sahip. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın da yüzde 7.5 oranında hisseyle ortak olduğu Badra sahasını geliştirme projesinin süresi, beş yıllık uzatma opsiyonu dahil 25 yıl olarak belirlenmişti. Gazprom Neft’in yüzde 30 payla ana operatörü olduğu Badra Sahası’nn diğer ortakları ise yüzde 22.5 ile Güney Koreli KOGAS, yüzde 15 ile Malezyalı Petronas ve yüzde 25 ile Irak hükümeti.  

İLK SEVKIYAT 2014’TE BAŞLADI

Badra sahasından ilk petrol üretimi Aralık 2013’de yapıldı. Sahadaki üretim ve taşıma alt yapısının test edilmesine ise Mayıs 2014'de başlandı. Badra petrol sahasından Basra Terminaline transfer edilmek üzere Irak'ın ana boru hattına ik petrolün verilmesine ise Ağustos 2014 sonunda günde 15 bin varille başlandı. 

SIFIRDAN GELİŞTİRİLEN İLK PROJE

Badra'da dahil olmak üzere Güney Irak'ta üretilen petroller, Basra Hafif Petrolü olarak anılıyor. Badra sahası, Irak hükümeti ile şirketler konsorsiyumunun (Gazprom Neft, KOGAS, Petronas ve TPAO) sıfırdan başlayarak gerçekleştirdiği ilk büyük uluslararası arama ve üretim projesi olarak nitelendiriliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler