1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TÜBA-Enerji Depolama Teknolojileri Raporu yayımlandı

TÜBA-Enerji Depolama Teknolojileri Raporu yayımlandı

Enerji depolama yatırımlarının artırılması ve teknoloji geliştirme çalışmalarıyla ilgili politika ve strateji önerilerini içeren TÜBA-Enerji Depolama Teknolojileri Raporu yayımlandı. 

TÜBA-Enerji Depolama Teknolojileri Raporu yayımlandı

Enerji Günlüğü - Enerji depolama yatırımlarının artırılması ve teknoloji geliştirme çalışmalarıyla ilgili politika ve strateji önerilerini içeren TÜBA-Enerji Depolama Teknolojileri Raporu yayımlandı. 

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Enerji Çalışma Grubu üyeleri tarafından hazırlanan Enerji Depolama Teknolojileri Raporu’na göre, son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim arttığı için enerji depolama Türkiye açısından stratejik bir öneme sahip oldu. TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerji kaynaklarının süreksizliği dolayısıyla rüzgâr ve güneş gibi çevreye duyarlı enerji kaynaklarının yaygınlaştırılmasında enerji depolama teknolojilerinin çok önemli bir rol üstlendiğini ifade ederek, enerji depolamanın aynı zamanda enerji arz güvenliğini sağlama noktasında da Türkiye açısından stratejik bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Elektrik üretiminin sürekliliğini sağlamakla birlikte ısıtma, soğutma gibi ticari ve evsel tüketim açısından da enerjinin verimli ve ekonomik kullanımını sağlayan enerji depolama teknolojileri konusunda Türkiye’de ve dünyada çok yönlü araştırmalar ve uygulamaların hız kazandığını söyledi.

Şeker, “Raporda küresel ölçekte ve ülkemiz özelinde enerji tüketim istatistikleri karşılaştırmalı olarak sunulduktan sonra gelecek projeksiyonları özetlenerek enerji depolama uygulamalarının öne çıkan avantajlarına değinildi. Enerji depolama teknikleri sınıflandırılarak kapasite ve kullanım alanlarına göre öne çıkan yöntemler detaylı bir şekilde açıklandı. Yer altında gaz depolama, ısıl enerji depolama, buzda enerji depolama, faz değişimli ısıl enerji depolama, elektrikten ısıl enerji depolama, pompaj enerji depolama, hidrojen enerji depolama ve batarya teknolojisine ait temel bilgiler ile güncel gelişmeler ve araştırma sonuçları özetlendi. Bu kısımda ülkemizdeki farklı üniversitelerde, kamu kurumlarında veya konuyla ilgili firmalarda enerji depolama teknolojileri üzerine gerçekleştirilen bilimsel çalışmalara ait örnekler paylaşıldı. Raporun son bölümünde ülkemizdeki yenilenebilir enerji yatırımları ve büyük ölçekli doğal gaz depolama yatırımları ile enerjide öne çıkan yeni trendlere ve etkinliğin panel kısmında gündeme gelen konuların yanı sıra tavsiyelere yer verildi. Enerji depolama yatırımlarının artırılması, ürün geliştirme, araştırma, inovasyon ve teknoloji geliştirme çalışmaları konularında politikalar ve stratejiler hakkında görüş ve öneriler sunuldu.” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler