1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TÜBİTAK’tan elektrikli araç üretimine yüzde 100 Ar-Ge desteği

TÜBİTAK’tan elektrikli araç üretimine yüzde 100 Ar-Ge desteği

Enerji Günlüğü - TÜBİTAK, elektrikli araç üretimine yüzde 100 Ar-Ge desteği verecek. 1007 Programı kapsamında ilk etapta üniversiteler, özel sektör...

TÜBİTAK’tan elektrikli araç üretimine yüzde 100 Ar-Ge desteği

Enerji Günlüğü - TÜBİTAK, elektrikli araç üretimine yüzde 100 Ar-Ge desteği verecek. 1007 Programı kapsamında ilk etapta üniversiteler, özel sektör ve kamu Ar-Ge kuruluşları elektrikli araç teknolojileri geliştirecek, ardından yerli araç üretilecek.

Elektrikli araç teknolojilerinin kritik nitelikte olan bileşenlerinin yerli olarak geliştirilmesi ve bu bileşenlerin kullanılarak yerli elektrikli araç üretilmesi amacıyla TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı(1007 Programı) kapsamında Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) tarafından 18 Şubat'ta çağrıya çıkıldı. Akademisyenler, otomotiv sektörü temsilcileri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla hazırlanan çağrı kapsamında yerli elektrikli araç projelerine yüzde 100 Ar-Ge desteği verilecek. Destek miktarı ise gelecek proje tekliflerine göre belirlenecek.

ELEKTRİKLİ ARAÇ İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ

“Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi” başlıklı çağrı kapsamında üniversite, kamu ve özel sektör kuruluşlarının oluşturacağı Proje Yürütücüsü Kuruluşları (PYK), tasarım, batarya, elektrikli motor ve araç kontrol sistemi gibi araç ekipmanlarını Ar-Ge çalışmaları ile yerli olarak geliştirecek. Desteklenecek projeler en fazla 4 yıl içinde tamamlanacak. Elektrikli Araç Üretici Kuruluşları (AÜK) ise PYK’ların geliştireceği bileşenleri kullanarak elektrikli aracı üretecek. PYK ve AÜK’lar işbirliği yaparak çağrı için 24 Mayıs 2013e kadar proje teklifi sunacak. TÜBİTAK’ın destekleyeceği projelerin azami ölçüde yerli olarak geliştirilmesi gerekiyor.

HER YIL 40 ARACI BAKANLIK ALACAK

Çağrıda müşteri kurum olarak yer alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üretilecek araç segmentine bağlı olarak 5 yıl boyunca toplam 200 araç alımı yapacak. Yerli elektrikli araçların kamu alımlarında da yer alması için teşvik çalışmaları etkinleştirilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler