1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. TÜBİTAK’tan enerjide dışa bağımlılığı azaltan projelere destek

TÜBİTAK’tan enerjide dışa bağımlılığı azaltan projelere destek

Enerji Günlüğü – TÜBİTAK, enerjide dışa bağımlılığı en aza indirmek için proje çağrısı yaptı.TÜBİTAK, enerjide dışa bağımlılığı en...

TÜBİTAK’tan enerjide dışa bağımlılığı azaltan projelere destek

Enerji Günlüğü – TÜBİTAK, enerjide dışa bağımlılığı en aza indirmek için proje çağrısı yaptı.

TÜBİTAK, enerjide dışa bağımlılığı en aza indirmek için proje çağrısı yaptığını duyurdu. Buna göre, başvurular küçük, orta ve büyük ölçekli olarak 3 grupta değerlendirilecek. Projelere 500 bin ila 2,5 milyon TL arasında bir ödeme yapılacak.

YERLİ ENERJİ ÜRETİMİ POLİTİKALARI

Proje kapsamında yerli enerji üretiminin artırılmasına yönelik, fosil yakıt potansiyellerinin daha verimli ve etkin değerlendirilmesine yönelik politika önerilerinin geliştirilmesi, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini artırıcı yönde finansal model ve yöntemlerin geliştirilmesi, diğer enerji kaynaklarının (nükleer, hidrojen enerjisi vb.) devreye alınmasına yönelik politika önerilerinin geliştirilmesi, Türkiye’de enerji üretim sepetinde yerli kaynakların artırılmasına yönelik senaryo ve modellemelerin geliştirilmesi, yerli ve yenilenebilir enerji üretiminin ve enerji altyapı projelerinin çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarının araştırılması, gerekli destek mekanizmaları, teşvik modelleri ve politika önerilerinin geliştirilmesi ve enerji üretimi alanındaki kritik teknolojilerin belirlenerek yerli üretime imkan verecek şekilde Ar-Ge strateji ve politikalarının oluşturulması gibi konularla ilgili olacak.

ENERJİNİN ETKİN VE VERİMLİ KULLANIMI

Enerjinin etkin ve verimli kullanılmasıyla ilgili olarak, ekonomik büyüme ve enerji tüketimi arasındaki ilişkiler analiz edilecek. Enerjinin etkin ve verimli kullanılmasıyla ilgili mekanizmalar geliştirilecek. Arz güvenliği bağlamında talep ve enerji verimliliği projeksiyonları yapılacak. Tüketici farkındalığı arttırılacak ve talep tarafı katılımına yönelik araştırmalar yapılacak.

AKILLI ŞEHİRLER VE YENİ TEKNOLOJİLER

Dijitalleşme, nesnelerin interneti, blockchain, akıllı şehir, elektrikli araç ve şarj istasyonları, şebeke- araç bağlantısı, akıllı sayaç, sanal enerji santralları gibi yeni teknolojilerin geliştirilmesine yönelik politikalar belirlenecek. Ekonomik büyüme ve enerji tüketimi arasındaki ilişkiler analiz edilecek. Arz güvenliği konusunda talep ve enerji verimliliği projeksiyonları yapılacak.

ENERJİ TİCARETİ MERKEZİ

Türkiye’nin enerji ticaret merkezi olmasıyla ilgili olarak, enerji borsası ve türevi piyasalar araştırılırken finansal piyasaların derinleştirilmesi ve risklerin yönetilmesine yönelik önerilerin geliştirilecek. Çeşitli enerji emtialarının fiyatlandırılmasında uluslararası bir referans noktası oluşturulacak. Enerjinin depolanmasıyla ilgili uygulamaya dönük politika önerileri geliştirilecek. Enerji şirketlerinin uluslararası bir oyuncu haline getirilmesine yönelik politika önerileri oluşturulacak.

Raşit Kırkağaç

Önceki ve Sonraki Haberler