1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Tufanbeyli Termik Santrali açıldı

Tufanbeyli Termik Santrali açıldı

Enerji Günlüğü - Enerjisa'nın Adana'da kurulumunu tamamladığı 450 MW'lık Tufanbeyli Termik Santrali resmi bir törenle açıldı.Sabancı Holding ve Alman...

Tufanbeyli Termik Santrali açıldı

Enerji Günlüğü - Enerjisa'nın Adana'da kurulumunu tamamladığı 450 MW'lık Tufanbeyli Termik Santrali resmi bir törenle açıldı.

Sabancı Holding ve Alman E.ON ortaklığı Enerjisa tarafından Adana ili, Tufanbeyli ilçesi, Yamanlı-Kayarcık-Taşpınar köyleri arasında kurulumu tamamlanan Tufanbeyli Termik Santrali'nin açılışı bugün gerçekleştirildi. Açılış, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve E.ON CEO'su Dr. Johannes Teyssen'in ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. 

CARİ AÇIĞI TAHRİK EDEN İTHAL KÖMÜRE KARŞIYIM

Tesisin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tesiste emeği geçen her kese teşekkür ederek, Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu alanların başında gelen enerjide yerli kömürün kullanılmasının son derece önemli olduğunu kaydetti. 

Tufanbeyli Termik Santralinin 1.1 milyar dolarlık dev bir yatırım olduğu, yılda 5.5 milyon ton linyit işleyeceği, 4500 kişiye istihdam sağlayacağı ve 6 milyar dolarlık bir doğalgaza denk kömür kullanılarak 1.5 milyon evin elektirk ihtiyacını karşılayacağı teknik bilgilerini paylaşan Erdoğan, uluslararası standartlarda üretim yapacak bu santral gibi 20 santrali daha besleyecek rezervlerimizin bulunduğunu kaydetti. Erdoğan, "Yerli kömürle elektrik üretimi ne kadar artarsa doğalgazla üretilen elektrik o kadar azalacaktır. Türkiye'nin 2023 hedefi doğrultusunda atılmış her adım benim için çok önemlidir, çok değerlidir." ifadesini kullandı.

Erdoğan ayrıca, önümüzdeki dönemde kömür ve su gibi yerli ve güneş ve rüzgar gibi doğal kaynaklarımızı kullanmamız gerektiğini ama bunların tek başına enerji ihtiyacını karşılamaya yeterli olmayacağını belirterek, çok ciddi kaynağa sahip olduğumuz kömürün de kullanılması gerektiğini vurguladı. İthal kömüre de cari açığı tahrik ettiği için karşı olduğunu da ayrıca vurguladı. 

TESİS HAKKINDA

Türkiye'nin 42'nci, Adana'nın ise 2'nci büyük enerji santrali olan 450 MW kurulu gücündeki Tufanbeyli Termik Santrali bölgede çıkartılan linyiti kullanarak yılda 2.5 milyar kWh elektrik üretecek. Böylece Türkiye'nin enerji talebinin yaklaşık yüzde 1'ini karşılayacak olan santral, Türkiye'nin özel sektör tarafından yapılan en büyük linyit santrali olma özelliği taşıyor.

Tesis ayrıca kullandığı akışkan yatak teknolojisi ile de yüksek verimlilik hedefliyor. Termik santral 3 üniteden oluşmaktadır. Az su tüketimine sahip olacak şekilde tasarlanan Termik Santralde kuru tip soğutma sistemi kullanıldı. Proje kapsamında ayrıca CFB kazanlarına ve baca gazı desülfirizasyon (FGD) sistemine kireçtaşı sağlanması amacıyla işletilmesi planlanan kireçtaşı ocakları mevcut. Kireç taşının, fırına ve yaş FGD sistemine eklenmesine imkân veren bir baca gazı arıtma sistemi, günümüz koşulları altında en gelişmiş teknolojiyi yansıtan, kabul görmüş bir yöntem olarak değerlendiriliyor. 

Tufanbeyli Termik Santralı yakında bulunan açık ocak maden işletmesinden Kömür rezervlerine bağlı olarak elektrik üretecek olan Santralı’nın 30 ila 35 yıllık bir süre için işletilmesi planlanıyor. Santralın inşaat faaliyetlerine 2011 senesinde başlanmıştı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü / Tufanbeyli / ADANA

Önceki ve Sonraki Haberler