1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Tüketiciler geri dönüşümlü poşeti sevdi

Tüketiciler geri dönüşümlü poşeti sevdi

Enerji Günlüğü - Enerji yönetiminde dünya çapında uzman Schneider Electric ile Türkiye’de ‘Sürdürülebilir İş’ modellerine geçiş için öncü...

Tüketiciler geri dönüşümlü poşeti sevdi

Enerji Günlüğü - Enerji yönetiminde dünya çapında uzman Schneider Electric ile Türkiye’de ‘Sürdürülebilir İş’ modellerine geçiş için öncü olma hedefi doğrultusunda bilgi merkezi olarak çalışan Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından gerçekleştirilen 2. Yeşil Tüketim Araştırması’nın sonuçları açıklandı.  Değişen tüketim anlayışını ölçerek, tüketim profillerini ortaya koyan ve bu anlamda birçok sektör için rehber görevi üstlenen araştırma, Türk tüketicisinin yeşil ürün satın alma oranının arttığını ortaya koyuyor ve tüm sektörler için çarpıcı sonuçlar içeriyor.

Türkiye’de tüketicilerin ‘çevreci tüketim’ konusundaki davranışlarını, beklentilerini ve satın alma alışkanlıklarını ölçmek amacıyla bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Yeşil Tüketim Araştırması, Türkiye genelinde, 15 ilde, 15 yaş üstü 1.334 tüketiciyle 4 Eylül-31 Ekim 2012 tarihleri arasında yapıldı.  Araştırma, tüketicilerin yarısının yeşil ve çevre dostu ürünü’ ‘geri dönüşüm’ ile tanımladıklarını, tüketiciler için en yeşil ürünlerin geri dönüşümlü poşet, beyaz eşya ve geri dönüşümlü ambalaj olduğunu ortaya koydu.

Tüketicinin yeşil ve çevre dostu üründe aradığı özelliklerin içinde enerji verimliliğine verdiği önem yüzde 16’da kaldı. Araştırma sonuçlarına göre tüketici devletten çevreyle ilgili daha fazla teşvik ve destek bekliyor. Araştırmaya katılanlar, yeşil ve çevre dostu ürünlerin önündeki en büyük engelleri ‘fiyat yüksekliği’ ve ‘yeşil ürünler ile ilgili yeterli bilgiye ulaşamama’ olarak bildirdi. Yeşil Tüketim Araştırması 2012’ye katılan tüketicilerin yüzde 13’ü yeşil ürünleri ‘her zaman’ kullandığını belirtirken, yeşil ürün tüketimi üniversite mezunlarında, kadınlarda ve üst gelir gruplarında artış gösteriyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR DÜNYA İÇİN EN ÖNEMLİ ÇIKIŞ YOLU

Schneider Electric Orta Doğu Bölgesi Başkanı Turhan Turhangil, 2050 yıllarına ilişkin olarak, dünyada enerji tüketiminin iki katına çıkacağı, buna karşılık karbon emisyonunun yarıya düşürülmesi gerektiği gibi iki önemli öngörü olduğuna vurgu yaparak, “Bu iki gerçek, bize sürdürülebilir yaşam için enerjiyi daha verimli kullanmak zorunda olduğumuzu gösteriyor” dedi.

Schneider Electric’in enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularının toplum tarafından da benimsenmesine odaklandığını belirten Turhangil, “Bugün 100’den fazla ülkede, 140 binden fazla çalışanla enerji yönetiminde uzman olan Schneider Electric, dünyanın gidişatını görüyor, geleceğin en büyük sorunu olacak kaynak yetersizliğine karşı sorumluluk alıyor. Sürdürülebilirlik yolunda en önemli çıkış yolumuzun enerji verimliliği olduğuna inanıyoruz. Bir lambayı yakmak gibi en basit enerji ihtiyaçlarınızdan, tamamen akıllı hale getirebildiğimiz şehirlere kadar birçok farklı alanda geniş bir ürün ve hizmet portföyüyle geleceğin enerjisinin hizmetindeyiz” dedi.

SCHNEİDER ELECTRİC TÜM SEKTÖRLERE REHBERLİK EDİYOR

Schneider Electric Türkiye Müdürü Bora Tuncer de sürdürülebilirlik anlayışının gerek çeşitli sektörlerde gerekse toplumun sosyal yaşantısında yerleşmesi için farklı çalışmalara ve projelere imza attıklarını dile getirerek şöyle konuştu: “Bunu yaparken de mevcut durumu analiz etmenin ve tüketici eğilimlerini belirlemenin işimize ışık tutacağına inanıyoruz. Bu noktada, toplumun sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konusunda farkındalığını artırmaya soyunan bir şirket olarak, bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Yeşil Tüketim Araştırması’nı oldukça önemsiyoruz. Yeşil Tüketim Araştırması 2012, birçok sektöre rehberlik edebilecek önemli bir kaynak. Biz de bu araştırma vesilesiyle hizmet verdiğimiz tüm sektörlere önderlik ettiğimizi düşünüyoruz. Tüketicilerin çevre dostu tüketim konusunda bilinç durumunu ortaya koyan araştırmanın her yıl daha da büyüyerek, yolumuzu aydınlatmasını diliyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler